UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС може «покарати» Британію в разі порушення умов угоди про Brexit — The Guardian

Європейський суд може оштрафувати країну або запровадити санкції на експорт.

Останні події навколо Brexit можуть спричинити те, що «суперечка між Британією та ЄС» буде вирішуватися в Європейському суді, якщо Сполучене Королівство порушить умови угоди, підписаної британським прем’єр-міністром Борисом Джонсоном у січні, пише британська газета The Guardian.

Може розпочатися конкретний судовий процес, який завершиться в Люксембурзькому суді. Таким чином, якщо Велика Британія порушить умови міжнародного договору підписаного в січні, ЄС має повноваження «покарати країну».

За рішенням суду, Велика Британія може отримати значні штрафи, також угода про вихід з Європейського союзу може втратити чинність. Внаслідок цього, між Британією та ЄС ризикує розпочатися торгова війна, а Європейський Союз може накласти санкції на британський експорт.

«Оскільки угода є міжнародним договором, ЄС має право порушити справу проти Великої Британії відповідно до механізму врегулювання суперечок» , - сказала професорка європейського права в Кембриджському університеті Кетрін Барнард.

Процес Brexit наразі «під загрозою», адже британський уряд пропонує внести деякі зміни стосовно умов виходу Британії з ЄС.

Таке рішення уряду Сполученого Королівства викликало широке занепокоєння, адже угода вже є «юридично обов’язковою».

Якщо умови угоди порушуються, то суперечку між сторонами вирішує суд.

«Я вважаю, в ситуації з Brexit домінує політика, а не закон. Британський уряд таким чином намагається змусити ЄС зробити певні кроки в переговорах», - сказала Кетрін Барнард.

Голова підкомітету ЄС з питань безпеки та юстиції Пітер Рікеттс вважає, що британська влада просто намагається «відмовитися» від деяких частин угоди про Brexit, які їй «не подобаються».

Читайте також: Британія підпише першу торговельну угоду з Японією після Brexit — FT

Раніше повідомлялося, що Британія готова завершити переговори щодо Brexit без торговельної угоди.