UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС має поставити танки Україні та прискорити процес євроінтеграції – голова Європарламенту

Голова Європарламенту готує послання для країн ЄС щодо України.

Глава Європарламенту Роберта Мецола заявила про те, що передасть лідерам ЄС на саміті у Празі у п'ятницю послання про те, що ЄС має поставити танки в Україну та прискорити процедуру приєднання країни до блоку.

"Українцям потрібна зброя, якою вони можуть воювати, щоб повернути свою територію, і це означає, наприклад, танки Leopard II, які є у кількох держав-членів», - сказав Мецола в інтерв'ю під час пленарного засідання парламенту у Страсбурзі.

За словами представника ЄС, Німеччина, Австрія, Данія, Фінляндія, Греція, Угорщина, Польща, Португалія, Іспанія, Швеція та Норвегія, Швейцарія та Туреччина, що не входять до ЄС, загалом мають близько 2000 танків.

Мецола, яка була першою головою установи ЄС, яка відвідала Київ ще у квітні, заявила, що країни, які бажають надати танки, отримають компенсацію з фонду ЄС, European Peace Facility, який виділив Україні 2,5 мільярда євро (2,5 мільярда доларів) на військові закупівлі.

"Я думаю, що нам потрібно провести ці обговорення зараз, особливо тому, що ми бачимо ескалацію Росії, але також і з іншого боку, коли ми бачимо, що Україна успішно витісняє росіян", - сказала вона.

Декілька країн ЄС стурбовані тим, що великі пожертвування з їхніх арсеналів можуть поставити під загрозу власний потенціал національної оборони.

Читайте також: Останні пів року продемонстрували, що Україна може ефективно втілювати в життя євроінтеграційний порядок денний навіть в умовах війни — Стефанішина

Однак Мецола стверджує, що постачання танків Leopard «не вплине істотно» на загальну готовність окремих країн. Голова парламенту також повторила свій заклик до України прискорити вступ до Європейського Союзу. За її словами, Україна продемонструвала свій намір і готовність приєднатися, досягнувши цілей, на які іншим країнам знадобилися б місяці чи роки.

П'ятничному саміту ЄС у Празі передуватиме ширший саміт у четвер, присвячений відкриттю "європейської політичної спільноти" з Україною, Молдовою, Албанією та Північною Македонією серед 44 представлених країн.

Докладніше про те, які можливі механізми та формати підтримки України, читайте у статті Мартіни Богуславець "Хід Зеленського: сценарії великого відновлення"