UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС має посилити свої оборонні можливості — глава Євроради

При цьому Шарль Мішель уточнив, що це не є загрозою союзникам Євросоюзу

Після відмови Австралії від контракту на будівництво підводних човнів у Франції, Євросоюз повинен більше уваги приділити зміцненню власного оборонного потенціалу. Про це заявив журналістам в ООН глава Євроради Шарль Мішель, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Це не направлено проти наших союзників, але, якщо ми будемо більш міцними і стійкими, це означає: і наші альянси (з іншими країнами — ред.) також будуть сильніші», — цитують його слова західні ЗМІ.

Він уточнив, що ситуація з розірванням контракту Австралією з Францією Штати показали свою недостатню надійність стосовно своїх європейських союзників.

«Елементарні принципи для союзників — транспарентність і довіра, вони йдуть разом. А що ми бачимо? Ми бачимо явну нестачу транспарентності та благонадійності», — зазначив Мішель.

Він також сказав, що ЄС треба краще зрозуміти, які саме наміри стояли за рішенням скасувати контракт з Францією.

Мішель додав, що при колишньому президенті США Дональді Трампі обставини хоча б були більш зрозумілими: за словами глави Євроради, Трамп не приховував, що для США ЄС не був «корисним партнером, корисним союзником».

Своєю чергою також прибула в ООН глава МЗС Бельгії Софі Вільмес яка заявила, що ситуація навколо скасування контракту стала «ударом блискавки насамперед для Франції, але також для Європи і для всього світу — на геостратегічному рівні». За її словами, тепер Європі потрібно демонструвати більш значну присутність на світовій арені.

Минулого тижня президент США Джо Байден, прем'єр-міністри Австралії Скотт Моррісон і Великобританії Борис Джонсон оголосили про створення нового тристороннього партнерства в області безпеки — AUKUS. Першою великою ініціативою AUKUS стане будівництво атомного підводного флоту для Австралії. Це передбачає відмову Канберри від контракту на будівництво підводних човнів з французькою компанією Naval Group на $90 млрд.

При цьому, як повідомлялося, президент Франції Емманюель Макрон не був поставлений до відома про підготовку угоди про партнерство, його деталі були узгоджені трьома сторонами на червневому саміті «великої сімки» в графстві Корнуолл на півдні Англії з 11 по 13 червня. У британському уряді документи, що стосуються угоди, були помічені грифом «цілком таємно», їх обговорення проходили в спеціально захищених кімнатах.

Французький міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан раніше спростував повідомлення про те, що перед оголошенням про укладення угоди були проведені попередні консультації з Францією, заявивши, що «це неправда». Союзники «не ставляться один до одного з такою жорстокістю, з такою непередбачуваністю», сказав міністр.

Читайте також: Прем'єр-міністр Великобританії намагається налагодити відносини з Францією

Раніше повідомлялося, що телефонна розмова між президентом США Джо Байденом і його французьким колегою Еммануелем Макроном запланована «найближчими днями» для обговорення питання про контракт на підводні човни.