UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС, Британія, США та Канада одночасно запровадили санкції проти Білорусі

Під обмеження потрапила, зокрема, й авіакомпанія "Белавіа".

Британія, США, ЄС та Канада одночасно запровадили санкції проти Білорусі за порушення прав людини режимом Лукашенка, йдеться у спільній заяві цих країн.

"Сьогодні у відповідь на атаки на права людини й фундаментальні свободи в Білорусі, у відповідь на неповагу до міжнародних норм і багаторазові репресивні акти ми знову ввели скоординовані санкції проти певних осіб і організацій", - йдеться у заяві.

Сторони вимагають від режиму Лукашенка негайно і повністю припинити організацію нелегальної міграції в ЄС, і попередили, тим, хто стоїть за цим у Білорусі та інших країнах, "слід пам'ятати, що за подібне доведеться ґрунтовно заплатити".

Режим Лукашенка закликають без попередніх умов звільнити близько 900 політичних в'язнів, розпочати за посередництва ОБСЄ справжній діалог з демократичною опозицією та громадянським суспільством, який має призвести до нових вільних та чесних президентських виборів у країні.

Своєю чергою, в іншій заяві влада Великої Британії оголосила про введення п'ятого пакета британських санкцій проти Мінська, причому обмеження "акуратно діють проти режиму Лукашенка з мінімізацією впливу на простих жителів Білорусі".

Зокрема, під санкції потрапило ВАТ "Білоруськалій", яке є основним джерелом прибутків та іноземної валюти для режиму Лукашенка. Крім цього, санкції вводяться проти восьми фізичних осіб, включаючи "п'ятьох пропагандистів, які відіграють ключову роль у поширенні дезінформації в Білорусі" та двох представників судової системи.

Читайте також: Лукашенко готує план на випадок конфлікту на кордоні з Україною

Як Польща протистоїть «міграційній війні», розв'язаній диктатором Білорусі, читайте у статті Олександра Шевченка «Лукашенко проти Європи: кривава гра на витривалість».