UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єгипет попередив Ізраїль за кілька днів до нападу ХАМАС – американський політик

Питання в тому, на якому рівні це зробили.

Єгипет попередив Ізраїль про потенційну атаку за три дні до нападу палестинського ісламістського угрупування ХАМАС, яке сталося 7 жовтня.

Такі слова очільника комітету у закордонних справах Палати представників Майкла Маккола цитує BBC. Натомість прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав ці повідомлення «абсолютно неправдивими».

Читайте також: Відкриті до чогось такого: ХАМАС про мирні переговори з Ізраїлем

Ця заява зроблена на фоні того, що ізраїльські спецслужби перебувають під пильною увагою, оскільки вони не змогли запобігти найжорстокішій атаці палестинських бойовиків за всю 75-річну історію Ізраїлю.

«Я не хочу заглиблюватися в таємниці, але попередження було зроблено. Я думаю, питання було в тому, на якому рівні», - зазначив Маккол журналістам після закритого брифінгу розвідки для законодавців про кризу на Близькому Сході.

Читайте також: В Єгипті поліцейський відкрив вогонь по автобусу з ізраїльськими туристами: є загиблі

Нагадаємо, рух ХАМАС оголосив про початок операції «Шторм Аль-Акса» проти Ізраїлю вранці 7 жовтня. Палестинські бойовики, зокрема захопили КПП «Ерез» і на деякий період прорвалися до міст Ашкелон і Сдерот, а також атакували фестиваль електронної музики.

Міноборони Ізраїлю тоді повідомило про набір резервістів. Глава відомства Йоав Галант закликав усіх бути готовими до тривалих бойових дій. За кілька годин прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що його країна перебуває «у стані війни» та переможе. У свою чергу, ЦАХАЛ анонсував, що скоро «обрушить всю свою силу на Сектор Гази». Армія отримала наказ повністю заблокувати цю територію. За словами Нетаньягу, буде необхідна тривала і потужна кампанія. Із тих пір Ізраїль регулярно завдає ударів по палестинських об'єктах.

Читайте також: На кону доля держави: Ізраїль створив уряд єдності

Десятки викрадених ізраїльтян, сотні вбитих, тисячі поранених – такий результат раптового нападу терористів ХАМАС на Ізраїль. Ізраїль оголосив про військову операцію на території Сектора Гази. Якщо не зважати на значні втрати, немає сумнівів, що в ізраїльтян вистачить сил, аби фізично знищити ХАМАС як боєздатну військово-політичну структуру. Але що буде далі? Про те, хто виграє від різкого загострення палестино-ізраїльського конфлікту і як драматичні події на Близькому Сході відобразяться на Україні, – пише В’ячеслав Ліхачов у статті «Атака на Ізраїль. Як таке взагалі могло статися?»