UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японський премʼєр Кішіда йде у відставку через падіння рейтингів

Японці невдоволені зростанням рівня вартості життя.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив, що піде у відставку наступного місяця через громадське невдоволення політичними скандалами та зростанням вартості життя. Тепер партія Кішіди проведе конкурс на його посаду, повідомляє Reuters.

"Політика не може функціонувати без довіри суспільства. Я прийняв це важке рішення, думаючи про громадськість, маючи сильну волю просувати політичну реформу", — заявив Кішіда.

Він очолював уряд Японії три роки. У вересні правляча ліберально-демократична партія (ЛДП) проведе конкурс на його заміну на посаді лідера партії, а відповідно і на посаді прем'єр-міністра країни.

Читайте також: Японія готується до можливого потужного землетрусу, прем'єр Кішіда скасував поїздку до Центральної Азії

Reuters зазначає, що рейтинги Кішіди почали стрімко падати після викриття зв’язків ЛДП із суперечливою Церквою об’єднання. Популярність премʼєра ще більше впала, коли з’явився фонд незареєстрованих політичних пожертвувань, зроблених на заходах зі збору коштів його партії. Також Кішіда зіткнувся з громадським невдоволенням через те, що рівень зарплат у Японії не встигає за зростанням вартості життя, у той час як країна нарешті позбулася багаторічного тиску дефляції.

Той, хто змінить Кішіду, повинен відновити довіру громадськості до партії та подолати зростання вартості життя, ескалацію геополітичної напруженості з Китаєм і потенційне повернення колишнього президента США Дональда Трампа у Білий дім наступного року.

Раніше у відставку пішов французький прем’єр Габріель Атталь та його уряд. Однак вони залишатимуться на посадах виконуючих обов’язки до призначення нового кабінету.