UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія та Південна Корея посилять співпрацю з НАТО на тлі поглиблення зв'язків КНДР з Росією

Саміт НАТО відбувається через кілька тижнів після того, як Путін і Кім Чен Ин підписали угоду про співпрацю в сфері безпеки. 

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль і прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда пообіцяли посилити співпрацю з НАТО в сфері безпеки на тлі поглиблення військового співробітництва між Північною Кореєю й Росією, повідомляє Yonhap.

Читайте також: Здатність Південної Кореї озброїти Україну підвищує її роль на саміті НАТО — Bloomberg

Юн і Кішіда зустрілися в кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні, куди вони були запрошені як лідери країн-партнерів Альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні.

"Нещодавні кроки Росії та Північної Кореї викликають серйозне занепокоєння не лише у Східній Азії, але й для глобальної безпеки. Я сподіваюся, що Південна Корея та Японія будуть тісно співпрацювати з країнами НАТО, й підтвердять, що безпека Північної Атлантики та Північно-Східної Азії не може бути розділена”, - сказав Юн на початку переговорів з Кішідою. 

Лідер Південної Кореї додав, що тісний зв'язок Москви з Пхеньяном підкреслює важливість тристоронньої співпраці в сфері безпеки між Сеулом, Сполученими Штатами та Японією.

"Обидва лідери поділилися стурбованістю з приводу посилення військового та економічного співробітництва між Росією та Північною Кореєю через підписання договору про "всеосяжне стратегічне партнерство", - йдеться в заяві офісу Юна.

"Вони погодилися, що Південна Корея та Японія будуть тісно співпрацювати, а також працювати разом з міжнародним співтовариством над вирішенням проблеми військового співробітництва Росії з Північною Кореєю, яке порушує резолюції Ради Безпеки ООН", - додали в офісі президента Південної Кореї.

Кішіда, своєю чергою, заявив, що безпека двох регіонів є "нероздільною".

"Безпека Атлантики та Індо-Тихоокеанського регіону нероздільна. Цей саміт дає можливість поглибити співпрацю між НАТО й нашими індо-тихоокеанськими партнерами", - зазначив прем'єр Японії. 

Читайте також: «Зоряні війни» проти КНДР: яку новітню зброю Південна Корея розгорне вже цього року

Саміт НАТО відбувається через кілька тижнів після того, як російський диктатор Владімір Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин підписали всеосяжну угоду про співпрацю в сфері безпеки. 

Здавалося б, Москва власноруч зняла запобіжники, які стримували Сеул від постачання зброї Україні: РФ демонструє відверте нехтування режимом санкцій Ради Безпеки ООН проти Північної Кореї та сформувала військовий союз із КНДР, що становить пряму загрозу безпеці на Корейському півострові. Чи надасть після цього Південна Корея смертельну зброю Україні, розмірковувала Наталія Бутирська.