UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія та Камбоджа допоможуть розмінувати Україну

Японія презентує машину для розмінування та навчить нею користуватися.

Японія співпрацюватиме з Камбоджею з метою розмінування України та інших країн, охоплених війною, заявила міністр закордонних справ Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня у суботу.

"Камбоджа є важливим партнером Японії в її глобальних зусиллях з розмінування", - заявив Камікава на прес-конференції.
"Я впевнений, що Камбоджа зробить великий внесок у підвищення поінформованості про нелюдяність протипіхотних мін як країна, що постраждала від них", передає The Washington Post.

Міністр повідомив, що наступного тижня Японія надасть Україні велику машину для розмінування, а у серпні проведе навчання українських спецслужб у Камбоджі щодо використання цього обладнання.

Читайте також: В Україні може бути заміновано близько 180 тисяч кв. км території: у ЗСУ показали, як знешкоджують міни та снаряди РФ

Генеральний директор Камбоджійського центру з розмінування (CMAC) Хенг Ратана повідомив журналістам, що його організація та місцеві сапери «пишаються цією важливою ініціативою та рішуче підтримують нову стратегію співпраці».

"Ми раді взяти участь в обміні досвідом з країнами, які мають проблеми з наземними мінами та пережитками війни, відповідно до політики (камбоджійського) уряду", - додав він.

За даними Human Rights Watch, наявність мін зафіксовано в 11 із 27 регіонів України. За даними організації, з лютого 2022 року російські війська застосували щонайменше 13 типів протипіхотних мін.

Тим часом, Камбоджа, як і раніше, усіяна покинутими боєприпасами та зброєю, що залишилися після десятиліть війни, що почалася в 1960-х роках.

Раніше повідомлялося, що Камбоджа провела морські навчання з Китаєм на тлі занепокоєння США через те, що Пекін може використовувати військово-морську базу цієї країни для розширення свого впливу в регіоні.