UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія, США та Південна Корея підписали меморандум про закріплення співпраці у сфері безпеки

Документ "формалізує" оборонні зв'язки.

Глави оборонних відомств Японії, США й Південної Кореї в неділю, 28 липня, підписали меморандум, який інституціоналізує тристоронні оборонні зв'язки для підтримки політичних консультацій, обміну інформацією та спільних навчань на тлі ядерної й ракетної загрози з боку Північної Кореї та інших викликів регіональній безпеці. Про це повідомляє Kyodo.

Читайте також: Росія, Китай, Іран та КНДР зміцнюють свій союз — WP

“З підписанням цього меморандуму наша тристороння співпраця стала міцнішою й не похитнеться навіть за умов зміни міжнародних обставин”, - заявив журналістам міністр оборони Японії Мінору Кіхара після зустрічі з американським та південнокорейським колегами Ллойдом Остіном і Шин Вон Сіком у Токіо.

За словами Кіхари, домовленості в меморандумі про тристоронню співпрацю в галузі безпеки, який уже набув чинності, включають почергове проведення міністерських зустрічей щороку й тісний обмін інформацією про північнокорейські ракети в реальному часі.

Нова тристороння міністерська зустріч відбудеться в Південній Кореї наступного року.

Посилення співпраці між трьома країнами у сфері безпеки відбувається на тлі зближення Китаю з РФ, а також Росії з КНДР.

У спільній заяві для преси три міністри висловили серйозне занепокоєння з приводу поглиблення військової й економічної співпраці між Пхеньяном і Москвою, пообіцявши докласти зусиль для стримування ядерних і ракетних загроз з боку Північної Кореї.

Маючи на увазі “наполегливість” Китаю в Південно-Китайському морі вони також підтвердили, що рішуче виступають проти будь-яких односторонніх спроб змінити статус-кво у водах Індо-Тихоокеанського регіону.

Токіо, Вашингтон і Сеул стурбовані морськими претензіями Пекіна в Південно-Китайському морі, де напруженість зросла на тлі зіткнень між китайськими та філіппінськими суднами. Крім того, три країни-союзники закликають до миру і стабільності навколо Тайваню, який Пекін вважає своєю територією.

Читайте також: КНДР пригрозила “повним знищенням” ворогів у разі війни

Раніше повідомлялося, що РФ підписала історичний пакт з Північною Кореєю, який передбачає допомогу сторін одна одній у разі агресії проти них. Детальніше про загрозу з боку військового союзу Росії з КНДР розповідала Наталія Бутирська.