UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо Саакашвілі помре у в'язниці, Грузія не вступить в ЄС — депутат Європарламенту

Там ці аспекти вважають нероздільними. 

Вступ Грузії в Євросоюз прямо пов'язаний зі станом колишнього президента країни Міхеїла Саакашвілі, повідомив польський дипломат і депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський. Його слова цитує видання "Грузія online". 

Саме так група європейських консерваторів та реформаторів прокоментував слова лідерів партії "Грузинська мрія" щодо недоречності проведення паралелей між справою Саакашвілі та європейською перспективою Грузії. 

"Паралелі між справою Саакашвілі та вступом Грузії до Євросоюзу мають фундаментальне значення. Вони нероздільні. Європарламент ніколи не підтримає вступ Грузії до Євросоюзу, якщо експрезидент помре у в'язниці", — заявив Яцек-Вольський.

Читайте також: Зеленський закликав владу Грузії проявити милосердя до Саакашвілі

Нагадаємо, у 2018 році колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі заочно засудили до шести років у з'язниці через те, що у 2005 році він побив депутата Валерія Гелашвілі. У жовтні 2021 року Саакашвілі затримали у Тбілісі. У в'язниці він оголосив голодування, яке триває вже кілька місяців. Як наслідок, інформація та відео про його стан здоров'я, які зараз потрапляють в мережу, стали викликати занепокоєння у міжнародної спільноти.  

Та президентка країни Саломе Зурабішвілі заявила, що вона не може помилувати Саакашвілі, тому що судовий розгляд у його справах не завершено. Однак вона висловила сподівання, що грузинський суд "виявиться на висоті" і ухвалить "правильне" рішення у разі, якщо висновок медекспертів про стан здоров'я експрезидента підтвердить, що в Грузії неможливо надати адекватне лікування пацієнтові з його діагнозом.