UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які країни найбільше постраждають від можливого повернення Трампа до влади? — The Economist

Рейтинг ґрунтується на схильності країн до впливу американської політики в галузі торгівлі, безпеки та міграції.

Якщо Дональд Трамп переможе на виборах у листопаді, в американській політиці відбудуться серйозні зміни. Республіканська платформа — 16-сторінковий документ, який дає уявлення про те, як Трамп може керувати країною, — закликає до масштабної програми депортації нелегальних іммігрантів і посилення контролю за тими, хто в'їжджає в країну.

Крім того, торговельним партнерам слід очікувати підвищення тарифів і обмежень: колишній президент вже окреслив плани щодо зборів на весь імпорт. Військова допомога, ймовірно, стане більш обмеженою; союзники будуть змушені збільшити власні витрати на оборону, йдеться в журналі The Economist.

Щоб допомогти розібратися в глобальних наслідках, Economist Intelligence Unit склала рейтинг 70 найбільших торговельних партнерів Америки. Рейтинг, який EIU називає "індексом ризику Трампа", ґрунтується на схильності країн до впливу американської політики в галузі торгівлі, безпеки та міграції. 

Читайте також: Повернення Трампа до влади може бути гарною новиною для диктаторів — Bloomberg

Мексика, найбільший торговельний партнер Америки, очолює список, набравши 71 бал зі 100. Жорсткість міграційних правил може торкнутися мільйонів мексиканців, які в'їжджають до Америки як легально, так і нелегально.

До першої десятки потрапили ще п'ять країн Латинської Америки: Коста-Ріка і Панама посідають 2 і 5 місця через низькі витрати на озброєння й оборону, а також через залежність від американської військової допомоги. Домініканська Республіка, Сальвадор і Гондурас посідають високі місця в індексі через вразливість перед посиленням міграційної політики: грошові перекази з Америки становлять від 8 до 23% їхнього ВВП.

Німеччина посідає третє місце, що є найвищим показником серед країн-членів НАТО. Під час свого першого президентського терміну Трамп хотів вивести понад 12 тисяч американських військових з Німеччини й критикував низькі витрати країни на оборону. У разі перемоги на виборах Трамп може погрожувати скоротити військову допомогу Україні, щоб змусити союзників збільшити власні витрати на оборону.

Читайте також: Трамп заявив, що вже відновився після замаху, зняв пов'язку з вуха

Китай — проти якого Трамп вів торговельну війну під час свого першого терміну — посідає найвище місце серед країн Азії та шосте місце у світі загалом. Трамп дав зрозуміти, що хоче більш радикального розриву відносин з Китаєм. Він пригрозив запровадити 60% мита на китайські товари.

Країни, які менше залежать від Америки, посідають найнижчі позиції. Саудівська Аравія набрала менш ніж десять балів зі 100, оскільки її залежність від американської торгівлі (за винятком закупівель зброї) зменшується.

Австралія також посідає низьке місце, оскільки вона побудувала міцніші торговельні зв'язки з країнами Азійсько-Тихоокеанського регіону. Росія, яка вже відрізана від більшості форм торгівлі із Заходом, посідає 63-тє місце.

Читайте також: Китай прагне, щоб Трамп став наступним президентом США — Bloomberg

"Втім, Трампу може бути складно впроваджувати свою найрадикальнішу політику. Наприклад, багато республіканців все ще чинять опір тарифам. Обмеження імміграції наштовхнеться на опір судів, демократів і бізнесу, якому буде важче наймати працівників", — пише The Economist.

Раніше газета The Times зазначала, що хто б не переміг на виборах в США, навряд чи оборона України все ще вважатиметься важливою для Заходу. Якщо Трамп знову стане президентом, він змістить всю увагу США на загрози з боку Китаю.