UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яхти підсанкційних росіян вимикають систему ідентифікації щоб уникнути арешту - ЗМІ

Члени екіпажу пояснюють це вказівкою згори.

Елітні яхти, що пов’язані з підсанкційними російськими олігархами, почали вимикати автоматичну систему відстеження місцезнаходження для того, аби уникнути арешту. Про це повідомляє The Guardian.

Таким чином у акваторії Карибського моря бачили яхту Alfa Nero, яку вважають пов’язаною з російським мільярдером Андрєєм Гур’євим, але на системах відстеження руху морських транспортних засобів вона не з’являлася з 3 березня.

Це одна із щонайменш шести яхт, пов’язаних з російськими олігархами під британськими санкціями, які сховали своє місцеперебування.

Аналіз даних системи AIS показав, що з неї більш ніж на місяць вже зникли:

72-метрова яхта Clio, яку пов’язують з мільярдером Олегом Дерипаскою. Останній раз вона передавала своє місцезнаходження 18 квітня з Чорного моря, неподалік від Сочі і Новоросійська;

70-метрова Galactica Super Nova, яку пов’язують з олігархом Вагітом Алекперовим, колишнім очільником "Лукойла". Останній раз вона передавала дані про місцезнаходження 2 березня близ берегів Хорватії; 

140-метрова Ocean Victory, пов’язана з олігархом Віктором Рашніковим, не з’являлась у системі після 1 березня, коли була пришвартована на Мальдівах;

Журналістам-розслідувачам вдалося вийти на зв’язок з одним із членів екіпажу яхти, що належить підсанкційному олігарху. Він сказав, що їм дали вказівку приховати інформацію про місцезнаходження. 

Як повідомлялося раніше, у порту Лаутока на Фіджі місцева поліція затримала яхту Amadea вартість 325 мільйонів доларів. Імовірно, вона належить російському сенатору й одному з наближених до диктатора Владіміра Путіна олігархів - Сулєйману Кєрімову.

У свою чергу Мега-яхта "Шахерезада", одна з найбільших та найдорожчих яхт у світі, імовірно, пов'язана з російськими олігархами, була заарештована італійською поліцією.