UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як працює “Залізний купол”: Палестина накрила Ізраїль ракетами після авіаударів по Секторі Ґаза

Однак ракети, випущені з території Палестини представниками близького до ХАМАС ісламістського руху “Ісламський джихад”, збиті системами ізраїльської ППО. 

У п'ятницю палестинські бойовики в секторі Газа випустили десятки ракет по Ізраїлю у відповідь на ізраїльські авіаудари, в результаті яких загинули щонайменше 10 осіб, у тому числі старший командир палестинського руху "Ісламський джихад", пише Reuters

Із настанням темряви ізраїльська влада повідомила, що в південних і центральних районах залунали сирени, а на зображеннях, які транслювали ізраїльські телевізійні станції, було видно кілька ракет, збитих системами ППО. У Тель-Авіві, економічному центрі Ізраїлю, свідки сказали, що чули гул, але сирен не було.

“Ісламський джихад”, войовниче угруповання з ідеологією, подібною до ідеології  ХАМАС, який керує Газою, заявив, що в п'ятницю випустив понад 100 ракет по містах Ізраїлю, включаючи Тель-Авів. Ізраїльська служба швидкої допомоги повідомила, що повідомлень про постраждалих немає.

Читайте також: Палестина розірвала угоду з Ізраїлем на мільйон вакцин від коронавірусу

Ці удари були завдані трохи більше ніж через рік після 11-денної війни між Ізраїлем і ХАМАС у травні 2021 року, в результаті якої загинуло щонайменше 250 людей у ​​Газі та 13 в Ізраїлі, а економіка заблокованого анклаву була зруйнована.

Раніше представники місцевої охорони здоров'я в Газі заявили, що щонайменше 10 людей, у тому числі п'ятирічна дитина, були вбиті і 55 поранені в результаті ізраїльських авіаударів, які відбулися після декількох днів ескалації й напруженості на тлі арешту лідера палестинських бойовиків.

Читайте також: За сценарієм Оленівки: ХАМАС звинуватив ЦАХАЛ в нанесенні авіаудару по будівлі з ізраїльськими полоненими

Представник Ізраїлю заявив, що в результаті ударів було вбито командира "Ісламського джихаду" Тайсіра аль-Джабарі та близько 15 "терористів", але додав, що армія не має остаточної загальної кількості втрат.

Удари були нанесені після того, як Ізраїль заарештував Бассама аль-Сааді, високопоставленого лідера групи «Ісламський джихад», під час рейду в окупованому місті Дженін на Західному березі річки Йордан на початку цього тижня.

В інтерв'ю проіранському ліванському телеканалу Al Mayadeen лідер "Ісламського джихаду" Зіад ан-Накхала пообіцяв помститися за удари.

"У цій битві немає червоних ліній, і Тель-Авів впаде під ракетами опору, як і всі ізраїльські міста", – сказав він.

Збройне крило ХАМАС виступило із заявою, в якій говориться: «Кров нашого народу і наших моджахедів не буде даремною».

Читайте також: В результаті нападу джихадистів на мирні села в Буркіна-Фасо загинули 30 людей

“Ісламський джихад” проти політичного діалогу з Ізраїлем

"Ісламський джихад", одна з групи палестинських бойових угруповань, була заснована в Газі в 1980-х роках і виступає проти політичного діалогу з Ізраїлем. Вважається близьким до Ірану, він відокремлений від ХАМАС, але загалом тісно співпрацює з рухом.

Читайте також: Примусова посадка Ryanair: опубліковано листа з погрозами «від ХАМАС»

Ізраїльський військовий речник сказав, що влада очікує, що по центру Ізраїлю будуть ракетні обстріли, але сказав, що протиракетні батареї «Залізний купол» працюють. Він сказав, що спеціальні заходи були введені в ізраїльських районах на 80 кілометрів навколо Гази.

Нагадаємо, декілька днів тому американські військові вбили співорганізатора теракту 11 вересня.