UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN: Що буде, якщо не виявлять переможця виборів президента США

Може бути три ймовірні сценарії розвитку подій.

Що чекає на Америку та світ після виборів президента США. Чи зможуть Сполучені Штати пережити цьогорічні суперечливі президентські вибори? Що станеться, якщо президент Дональд Трамп відмовиться визнавати свою потенційну поразку? Враховуючи поточну ситуацію «президентської гонки» в США, можна передбачити три можливих сценарії розвитку подій, пише CNN.

Сценарії розвитку подій можуть бути такими:

Кожен із цих сценаріїв представляє власний набір викликів для американської демократії.

Якщо Трамп здобуде перемогу завдяки підтримці Колегії виборщиків США, при цьому програвши всенародне голосування, опоненти республіканця будуть занепокоєні. Демократи почнуть вважати, що Виборча колегія несправедливо ставиться до демократичних виборців.

Також, якщо Трамп отримає меншість у всенародному голосуванні, виникнуть підозри, що перемога завдяки підтримці Виборчої колегії  була результатом політичних маніпуляцій, особливо після того, як республіканці протягом останніх двох десятиліть модифікували закони про вибори.

Однак, в такому разі, демократи будуть лише скаржитися на перемогу Трампа без пред’явлення доказів реальних політичних маніпуляцій, і це не змінить результат виборів, Трамп залишиться при владі.

Перемога Байдена завдяки всенародній підтримці здається правдоподібною, якщо врахувати опитування, але, дуже малоймовірним є те, що Трамп в такій ситуації легко віддасть владу своєму опоненту. Трамп може почати оскаржувати результати виборів у суді. Найкращий сценарій за такого потенційного результату - це те, що Трамп просто буде розкидатися незадоволеними коментарями.  

Якщо Трамп вирішить оскаржувати результати виборів, є ймовірність, що американські установи, а також лідери республіканців приймуть його поразку і не підтримають його в оскарженні результатів. Провокативні коментарі Трампа можуть призвести до закінчення його політичної кар’єри, а інші республіканці, які прагнуть зберегти свою кар'єру, будуть намагатися віддалитися від нього. Деякі республіканці Сенату вже починають віддалятися від Трампа.

Республіканці Конгресу захочуть зменшити свої «втрати», якщо Трамп зазнає нищівної поразки на виборах.

Однак, Трамп та його лояльні прихильники можуть подати позови та використати докази некомпетентності проведення виборів, щоб переконати ключові сегменти американських виборців у тому, що демократи вкрали перемогу шляхом навмисного шахрайства.

Трамп вже посіяв недовіру до результатів голосування, заявивши про те, що він може програти лише тоді, якщо вибори будуть "сфальсифіковані".

Оскільки цього разу велика кількість прихильників як Республіканської, так і Демократичної партії, буде голосувати поштою, Трамп може здобути лідерство у ніч виборів ще до повного підрахунку голосів, і спробує достроково оголосити власну перемогу, заявивши про те, що бюлетені, які надійшли поштою, не потребують підрахунку, адже вони є сфальсифікованими.

Подібний сценарій може призвести до хаосу та розбіжностей щодо результатів виборів, навіть якщо виборчі посадові особи зроблять все, як слід, без жодних порушень.

Це може призвести навіть до судових процесів, які закінчаться у Верховному суді США, куди Трамп має намір призначити суддю з «республіканськими поглядами», що допоможе республіканцям вирішити той чи інший спір на власну користь.

Зараз важко спрогнозувати, який із цих сценаріїв реалізується. Але те, що президент Трамп може почати сіяти хаос своїми заявами про фальсифікацію виборів може стати найгіршим варіантом розвитку подій, резюмує CNN.

Читайте також: Вибори президента США: Ще одне опитування показало великий відрив Байдена від Трампа

До виборів президента США залишилося два тижні, а Дональд Трамп, який намагається затриматися в Білому домі ще на одну каденцію, продовжує в опитуваннях відставати від свого конкурента, кандидата від Демпартії Джо Байдена. Аналітики журналу The Economist вважають, що шанси Байдена на перемогу набагато вищі, ніж у чинного глави держави, якого висунули республіканці.

Соціологія в деяких ключових американських штатах, де може зважитися підсумок виборів президента США, показує, що кандидат від демократів Джо Байден випереджає свого конкурента Дональда Трампа в Огайо, Пенсільванії, Аризоні і Нью-Гемпширі.