UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як Китай може допомогти знизити напруженість між Ізраїлем та Іраном — Bloomberg

Співпраця Пекіна з Вашингтоном щодо зменшення напруженості на Близькому Сході — хороший перший крок для більш дипломатичної ролі Китаю.

У Сі Цзіньпіна є улюблена фраза: "Світ сьогодні переживає серйозні зміни, небачені за ціле століття". Китайський лідер повторює її на міжнародних самітах, партійних конференціях і навіть під час розмови з російським диктатором Владіміром Путіним. Це показове розуміння його глобального бачення, й ірано-ізраїльський конфлікт цілком вписується в нього.

Пекін має можливість взяти на себе роль дипломатичного лідера у вирішенні проблем у цій дедалі більш нестабільній ситуації. Це дозволило б другій за величиною економіці світу побудувати доброзичливі відносини не лише зі США, з якими вона має суперечливі стосунки, але й зміцнити свою репутацію лідера на Глобальному Півдні, що є однією з ключових амбіцій Сі Цзіньпіна. Те, що президент вирішив не діяти на випередження, є промовистою ознакою його амбівалентного ставлення до втручання під час кризи, вважає Bloomberg.

Читайте також: Китай заявив, що співпрацюватиме з Іраном і після нападу на Ізраїль

Зв'язки Китаю з Іраном налічують багато століть, особливо коли йдеться про торгівлю. Обидві країни мають багато спільного — вони раніше перебували під владою імператорських династій, а потім зіткнулися з революціями, які трансформували їхні держави. Але найбільше їх пов'язує спільний антагонізм до домінування Заходу в епоху після Другої світової війни. Вони вважають, що США намагаються сприяти зміні режиму, і остерігаються західного культурного впливу на своїх громадян.

Китай запропонував сприяти діалогу між Ізраїлем і Палестиною, продовживши ту саму пропозицію про дві держави, яку він висуває вже багато років, і допоміг розрядці у відносинах між Саудівською Аравією та Іраном. Проте його пропозиції часто відкидають як нереалістичні й занадто спрощені для складних геополітичних питань, які він намагається вирішити.

Читайте також: Росія, Китай, Іран та КНДР зміцнюють свій союз — WP

США, однак, вважають роль Китаю значною, зокрема, вплив, який він може мати на Тегеран. Те, що США намагаються обмежити економічні зв'язки Китаю з Іраном, свідчить про те, наскільки важливими Вашингтон вважає ці відносини, а також про те, наскільки він хоче, щоб Пекін взяв на себе провідну роль у цій кризі. Він попросив Китай закликати Тегеран не мстити Ізраїлю за повітряний удар по іранському консульству в Сирії. Але все, що зробив головний дипломат Китаю, — це сказав іранському колезі, що він готовий продовжувати співпрацювати з ним у майбутньому.

"Китай готовий неухильно просувати практичну співпрацю з Іраном у різних сферах і сприяти подальшому розвитку китайсько-іранських відносин", — сказав міністр закордонних справ Ван Ї іранському колезі Хосейну Аміру Абдоллахіану в телефонній розмові в понеділок 15 квітня, після ракетного обстрілу Ізраїлю на вихідних.

Пекін досяг відносного успіху після цієї телефонної розмови: міністр закордонних справ Ірану заявив, що його країна усвідомлює регіональну напруженість, готова проявляти стриманість і не має наміру йти на подальшу ескалацію. Але Китай не став засуджувати дії Тегерана у відповідь, заявивши, що розглядає їх як "побічні наслідки конфлікту в Газі". Пекін мав достатньо можливостей змінити статус-кво. Настав час почати це робити.

Читайте також: Китай стурбований посиленням впливу Росії на КНДР — FT

Більше про конфлікт між Іраном та Ізраїлем пише завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак у статті "Іран атакував ракетами Ізраїль. Чи розпочнеться на Близькому Сході нова війна?".