UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як і коли Трамп покине Білий дім — Reuters

Попри явну перемогу Байдена, Трамп відмовляється приймати свою поразку на виборах.  

Сполучені Штати мають давню історію мирних передач влади, яка, ймовірно, продовжиться, навіть попри напади республіканця Дональда Трампа на законність результату виборів президента США 2020 року, заявили експерти з питань національної безпеки США. Агенція Reuters прогнозує, чого слід очікувати в найближчі тижні та місяці в Америці.

Чи буде Трамп чекати до останнього і протягом всього перехідного періоду не покине Білий дім? Швидше за все, так. Президентські вибори в США формально ще не закінчились. Виборці - лоялісти партії, які, як правило, зобов'язуються підтримати кандидата, який отримав найбільшу кількість голосів у своєму штаті - скликатимуться 14 грудня, щоб офіційно віддати свій голос. Засідання Конгресу приймає результати голосування Колегії вибірників 6 січня. Якщо Байден переможе у голосуванні Колегії вибірників, як і очікувалося, він складе присягу опівдні 20 січня - дата, яка встановлена ​​в Конституції.

Чи зможе Байден офіційно стати новим «мешканцем» Білого дому, попри всі заперечення Трампа?

Так. У Трампа немає стільки влади, щоб запобігти процесу передачі влади від колишнього президента до нового лідера, все що може зробити Трамп – лише уповільнити та затягнути перехідний період.

"Закон про перехід президентської влади" 1963 року робить державних службовців життєво важливими для передачі влади до новообраного президента. Вони повинні передати всю необхідну інформацію про стан справ команді нового президента вчасно.

Відповідно до закону, перехідний процес починає значно прискорюватися, як тільки федеральне відомство під назвою Адміністрація загальних служб США офіційно назве явного переможця виборів. На той момент команда майбутнього президента вже отримує відповідні інструктажі.

У неділю службовці, відповідальні за перехідний період, надіслали листа керівнику Адміністрації загальних служб США Емілі Мерфі із закликом визнати Байдена переможцем.

"Хоча існуватимуть юридичні суперечки, які вимагають винесення рішення, результат є достатньо чітким, тому перехідний процес повинен розпочатися", - йдеться в листі.

Політологи заявили про те, що вони оптимістично оцінюють стійкість цієї законодавчої бази США.

Попри ворожнечу між Трампом і Байденом протягом передвиборчої кампанії, адміністрація Трампа на початку цього року виконала всі законодавчі вимоги щодо надання відповідних федеральних офісних приміщень та державних ресурсів для кампанії Байдена.

Урядовці зобов’язані підтримувати Конституцію США. Ця клятва вимагатиме визнання Байдена новим президентом, якщо він переможе в Колегії вибірників, незалежно від того, що говорить Трамп, вважає професор-політолог в Техаському університеті Роберт Чесні.

"Мені дуже важко повірити, що військові, Секретна служба, ФБР або будь-яке інше відомство підуть назустріч Трампу, якщо Виборчий колегіум або суд скажуть інакше", - сказав Чесні.

Чи будуть військові втручатися, щоб змусити Трампа покинути Білий дім та завершити передачу влади новому президенту?

Двоє ветеранів армії США підняли можливість «примусового усунення» Трампа від посади у відкритому листі до головного американського генерала Марка Міллі в серпні.

"Якщо Дональд Трамп відмовляється залишити свою посаду після закінчення конституційного терміну, військові США повинні усунути його примусово, і ви зобов’язані дати це розпорядження", - йдеться в листі.

Але інші вважають, що такий крок було б краще «доручити» одній з американських спецслужб, оскільки, згідно з основоположним юридичним принципом США - військові повинні залишатися осторонь від подібних внутрішньополітичних питань.

"У нас є конституційні процеси для вирішення цього питання, і вони не передбачають залучення військових", - сказала директор зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємств Корі Шаке.

Якщо Трамп справді відмовиться залишити Білий дім, 20 січня він стане "порушником", тоді спецслужби «випровадять» його примусово, резюмує Reuters.

Читайте також: Як Байден буде виправляти політичні помилки Трампа — The Washington Post

Увечері 7 листопада низка телеканалів повідомили про перемогу Джо Байдена, який разом із Пенсільванією набрав 273 голоси вибірників.

Світові лідери надсилають привітання Байдену і майбутньому віце-президенту Камалі Гарріс. З перемогою на виборах Байдена також привітали президент України Володимир Зеленський і голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Докладніше про те, як може позначитися на Україні перемога Джо Байдена на президентських виборах в США, читайте в статті Олега Шамшура «Вимоглива симпатія».