UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як Байден планує відновлювати економіку США — The Economist

Джо Байден повинен бути більш рішучим та амбіційним щодо економіки Америки.

Нещодавно відбулися перші президентські дебати між Дональдом Трампом та Джо Байденом. Президент США Дональд Трамп вирішив обрати досить «агресивну тактику» ведення дебатів, постійно перебиваючи свого суперника. Кандидат в президенти від демократів Джо Байден також майже протягом всього вечора критикував Трампа та звинувачував його в тому, що він зробив Америку слабкою, пише журнал The Economist.

Дональд Трамп, своєю чергою, звинувачував Байдена в тому, що він зруйнує сферу бізнесу та економіку США.

Однак, пропозиції демократа Байдена щодо податків та витрат є досить обґрунтованими.

Джо Байден має на меті вирішити справжні проблеми, що стоять перед Америкою, включаючи погану інфраструктуру, зміну клімату та труднощі, з якими зіштовхується малий бізнес в США. Однак, вадою планів Байдена є те, що в деяких сферах вони недостатньо далекосяжні.

Коли Трамп став президентом в 2017 році, він дещо змінив та спростив податкову політику, щоб власники бізнесу в Сполучених Штатах уникали зайвої «тяганини».

До пандемії COVID-19 «система Трампа» працювала. «Впевненість» малого бізнесу була досить високою, а заробітна плата робітників зростала в середньому на 4,7% на рік, найшвидше з 2008 року. Американські виборці часто ставлять економіку в пріоритет і, якби не ситуація з коронавірусом в США, можливо, Трамп мав би досить багато шансів на переобрання.

Проте, частково саме завдяки пандемії, недоліки Трампа стали очевидними. Довготривалі проблеми зростали, включаючи зруйновану інфраструктуру та несправедливу мережу соціального захисту. Загальний динамізм бізнесу в США залишається слабким.

Інвестиції приглушуються і створюється менше нових компаній.

Хаотична політика Трампа, що інколи передбачає напади на верховенство права, також негативно впливає на американський бізнес. Ситуацію неабияк погіршило і протистояння з Китаєм, яке дестабілізувало глобальну торгову систему.

Якщо Байден стане президентом, він  буде вирішувати деякі з цих проблем, просто будучи компетентним адміністратором, який вірить в силу закону, прислухається до порад і думає про наслідки.

Ці якості будуть потрібні в 2021 році, оскільки, можливо, багато американців зіштовхнуться з проблемою безробіття, а невеликі компанії ризикують збанкрутувати.

Економічним пріоритетом Байдена може стати ухвалення плану щодо відновлення економіки, який включатиме фінансову допомогу, страхування на випадок безробіття та підтримку місцевих органів влади, які зіштовхнуться з проблемами в бюджеті.

Байден також надаватиме гранти або позики малим підприємствам, які не отримували такої допомоги, як великі компанії. Він пом'якшить напруженість з Китаєм, «заспокоївши ринки».

Якщо з’явиться вакцина проти коронавірусу, його «кооперативний, а не транзакційний» підхід до зовнішніх відносин полегшить її глобальний розподіл та дозволить кордонам відкритись, внаслідок чого торгівля відновиться швидше.

Законопроект про відновлення економіки також має на меті зосередитися на деяких довгострокових проблемах для Америки, які також були пріоритетами Байдена протягом багатьох років. Він зацікавлений у розвитку інфраструктури, щоб виправити десятиліття недостатнього інвестування.

Байден налаштований забезпечити більше інвестування в сферу досліджень та розробок у галузі техніки та відновлюваних джерел енергії.

Однак, ризиком для економіки США за потенційного президенства Джо Байдена може стати його надмірний прагматизм, внаслідок чого стратегія розвитку американської економіки буде не надто сміливою. Адже стратегія Байдена полягає у захисті американський компаній. Проте, наміри демократа стосовно кліматичної політики є реальним прогресом.

Щодо торговельної політики США, то Байден схиляється до стратегії вільної торгівлі, але він не буде швидко знімати тарифи.

Якщо Джо Байден насправді хоче «оновити» економіку Америки та забезпечити американське економічне зростання, йому доведеться бути сміливішим» та більш рішучим. Ставши президентом, Байден повинен бути «безжальним» щодо своїх пріоритетів і далекосяжним у своєму баченні, резюмує журнал.