UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Яйця Фаберже» російських олігархів: НАЗК доповнило базу артоб'єктів підсанкційних громадян РФ

Санкції проти Вексельберга були введені Великою Британією, США, Канадою, Австралією, Японією, Україною і Новою Зеландією, але поки що не введені країнами Європейського Союзу та Швейцарією.

Національне агентство із запобігання корупції опублікувало на порталі “Війна і санкції” інформацію про 272 артоб'єкти, які належать наближеному до Путіна олігарху Віктору Вексельбергу. Вартість 9 найвідоміших обʼєктів мистецтва цієї колекції сягає майже 82 млн доларів США, повідомляє НАЗК.

"Твори мистецтва продовжують використовуватися російськими олігархами для уникнення та обходу санкцій. Відкритість інформації щодо творів мистецтва, якими володіють підсанкційні особи — найкращий засіб протидії цьому явищу. НАЗК закликає учасників артринку відкривати інформацію про об’єкти мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни, та користуватися даними порталу “Війна та санкції”, - інформує агентство.

Віктор Вексельберг - колекціонер, який захоплюється творами фабрики Фаберже. В його колекції є пасхальні яйця Фаберже, вартістю декілька десятків мільйонів доларів США, а також біля двох сотень інших предметів, виготовлених Фаберже, таких як брошки, табакерки, портсигари тощо. Колекція Віктора Вексельберга зберігається в його приватному музеї Фаберже в Санкт-Петербурзі.

Читайте також: ЄС запровадив санкції проти алмазодобувного гіганта РФ “Алроса” та його гендиректора 

Олігарх потрапив під санкції, запроваджені за його комерційну діяльність у секторах економіки, що є важливим джерелом доходу для уряду Росії. Санкції проти Вексельберга були введені Великою Британією, США, Канадою, Австралією, Японією, Україною та Новою Зеландією, але поки що не введені країнами Європейського Союзу та Швейцарією.

З колекцією можна ознайомитися за посиланням. Серед найдорожчих предметів із колекції олігарха:

Роль НАЗК у санкційній політиці передбачена в Дорожній карті індивідуальних санкцій, розробленій Стенфордською міжнародною робочою групою з російських санкцій.

Як повідомлялося, 20 грудня 2023 року прем'єр-міністри Литви Інгріда Шимоніте, Латвії Евіка Сіліня та Естонії Кая Каллас підписали спільну декларацію про єдине регіональне застосування санкцій ЄС проти Росії, яка продовжує вторгнення в Україну, та Білорусі, яка є співучасником агресії. У декларації зазначається, що закриття лазівок та забезпечення ефективного застосування санкцій ЄС є критично важливим для посилення впливу обмежень та підриву здатності Росії продовжувати агресивну війну.