UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ядерні погрози з боку Москви змусили Фінляндію зближатися з НАТО – очільник МЗС

Країна вирішила посилити свою обороноздатність через небезпечного сусіда.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну змінило пріоритети безпекових заходів у Європі і спонукало Фінляндію подати вступ до Північноатлантичного альянсу. Про це повідомляє Kyodo News.

«Ядерні погрози з боку Москви змусили Фінляндію, яка має спільний з Росією кордон протяжністю близько 1300 кілометрів, задуматися над тим, як реагувати на такі виклики та звідки отримати підтримку, якщо країна стане об’єктом таких ядерних погроз», - наголосив міністр.

Хаавісто підкреслив, що такі побоювання спонукали Фінляндію внести історичні зміни у свою політику безпеки та подати заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Він додав, що зараз важливо забезпечити недоторканність цивільних ядерних об’єктів в Україні під час триваючої війни Росії та сказав, що серйозна аварія на підконтрольній РФ Запорізькій АЕС на півдні України буде «одним із найгірших сценаріїв, які можуть статися».

Читайте також: Столтенберг назвав умову розгляду членства України в НАТО

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін заявляла, що Європа «недостатньо сильна» без США. Її зауваження прозвучали у відповідь на запитання про відповідальність Китаю за «стримування Росії». Марін сказала, що хоча Пекін може відігравати певну роль, «ми не повинні покладатися лише на нього».