UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ядерна програма: МАГАТЕ з'ясовує питання щодо накопичення Іраном висококонцентрованого урану

Інспектори наразі мають за мету визначити, чи Іран навмисно виготовив концентрований аж на 84%уран, чи концентрація була ненавмисним накопиченням.

Міжнародне агентство з атомної енергії намагається з’ясувати, яким чином Іран накопичив уран, збагачений до 84%. Цьому показнику не вистачає лише 6% для можливості виготовлення ядерної зброї. Наразі це найбільш концентрований матеріал, виявлений інспекторами агентства, пише Bloomberg.

Читайте також: РФ заблокувала ротацію МАГАТЕ на ЗАЕС, Україна закликала світ відреагувати

Раніше Іран повідомляв МАГАТЕ, що його центрифуги налаштовані на збагачення урану до рівня чистоти 60%. Інспектори наразі мають за мету визначити, чи Іран навмисно виготовив матеріал, чи концентрація була ненавмисним накопиченням у мережі труб, що з’єднують сотні центрифуг, які використовуються для розділення ізотопів.

Читайте також: Західні союзники стурбовані оборонними зв'язками Ірану та Росії – ЗМІ

Це вже вдруге за цей місяць, коли спостерігачі виявляють підозрілу діяльність, пов’язану зі збагаченням урану в Ірані. Високопоставлений іранський чиновник в сфері атомної енергетики заперечував, що Іран збагачував уран вище 60% чистоти «на даний момент», і відкинув цю подію як «спотворення фактів».

Читайте також: Іранські безпілотники атакували ізраїльський нафтовий танкер в Аравійському морі

«Існування часток урану понад 60% не означає те саме, що збагачення вище 60%», — сказав Бехруз Камалванді, речник Організації з атомної енергії Ірану державному агентству новин Ісламської Республіки. МАГАТЕ повідомило, що обговорює з іранською стороною результати нещодавньої верифікаційної діяльності агентства та проінформує свою раду директорів у разі необхідності.

Події відбуваються в той момент, коли Іран усе більше ізольований від Заходу, а ядерні переговори зі світовими державами залишаються призупиненими. Країна також зіткнулася з широким засудженням за її часто летальне придушення масових протестів, а США та Європейський Союз посилили санкції проти Ірану через його військову підтримку війни Росії проти України. Зосередження США на Ірані перешкоджає наданні Тегераном збройової допомоги Росії.

Читайте також: США розглядають передачу Україні зброї та патронів, що могли належати Ірану – WSJ

Поки що МАГАТЕ готує свій щоквартальний звіт про гарантії Ірану напередодні засідання Ради керівників цього агентства, що має відбутися 6 березня у Відні, де ядерні розробки країни Перської затоки займатиме важливе місце в порядку денному.