UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль звільнить 26 палестинських бойовиків заради відновлення переговорів з автономією

Всі 26 палестинських ув'язнених, які готуються вийти на свободу, були засуджені за вбивство або за співучасть у вбивстві. Родичі постраждалих від рук терористів ізраїльтян протестують проти звільнення.

Ізраїль у рамках перезапуску переговорного процесу з палестинцями схвалив звільнення 26 палестинських ув'язнених, які відбувають тривалі терміни у в'язницях країни. За даними ВВС, їх випустять з-за ґрат у вівторок, а наступного дня в Єрусалимі при американському посередництві пройдуть переговори між двома конфліктуючими сторонами.

За даними ізраїльських ЗМІ, частина в'язнів, які опиняться на свободі, є бойовиками угрупування ХАМАС і відбувають термін за тероризм. Напередодні родичі постраждалих від рук терористів провели пікет біля будівлі Верховного суду Ізраїлю, протестуючи проти звільнення.

Це перша група бойовиків, яких ізраїльський уряд вирішив звільнити. Загалом Ізраїль, щоб підготувати ґрунт для відновлення переговорів, погодився випустити на свободу 104 палестинських ув'язнених.

Всі 26 ув'язнених, які готуються вийти на свободу, були засуджені за вбивство або за співучасть у вбивстві. Серед палестинських терористів - 14 жителів сектору Газа. 15 терористів не отримали скорочення довічного ув'язнення і повинні були провести за ґратами решту свого життя.

Вперше з 2010 року діалог ізраїльтян і палестинців поновився у кінці липня у Вашингтоні з ініціативи держсекретаря США Джона Керрі. Останній раунд мирних переговорів було перервано через проблеми єврейських поселень на палестинських територіях.

Раніше палестинський лідер Махмуд Аббас заявив, що мирні переговори не відновляться, поки не буде заморожена програма поселень, але все ж поступився. Однак і цього разу влада Палестинської автономії звинуватила Ізраїль у саботажі переговорів після схвалення урядом будівництва сотень будинків і квартир на цих територіях. !zn

Читайте також:

Ізраїль анонсував будівництво тисячі будинків на Західному березі річки Йордан

Обама запевнив Аббаса в підтримці незалежності Палестини

Ехуд Барак порівняв кризу на Близькому Сході з крахом Османської імперії

Палестина отримала в ООН статус держави-спостерігача