UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль закликав світ вилучити з Сирії всю хімічну зброю

Шимон Перес висловився за те, щоб не залишити без відповіді передбачуване застосування бойових отруйних речовин у передмісті Дамаска, де раніше цього тижня загинули сотні мирних жителів.

Президент Ізраїлю Шимон Перес закликав колективними міжнародними зусиллями "вилучити" з Сирії всі хімічну зброю,, щоб його надалі не могла використовувати жодна з боків міжусобного конфлікту.

На зустрічі з головою МЗС Франції Лораном Фабіусом лауреат Нобелівської премії миру (1994) висловився за те, щоб не залишити без відповіді передбачуване застосування бойових отруйних речовин у передмісті Дамаска, де раніше цього тижня загинули сотні мирних жителів.

"Я можу зрозуміти всі проблеми і сумніви, але моральний обов'язок вище будь-яких стратегічних міркувань. Прийшов час спільними зусиллями вилучити всі хімічну зброю з Сирії. Воно не повинно залишатися там ні в руках (президента Сирії Башара) Асада, ні інших", - сказав Перес, який не володіє реальною політичною владою і виконує в основному представницькі функції.

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав хімічну атаку в сусідній країні "жахливою трагедією і жахливим злочином". "Наші серця разом з жінками і дітьми, мирними жителями, проти яких було застосовано зброю масового ураження", - сказав він на недільному засіданні уряду. Основний висновок з того, що сталося, за його словами, полягає в тому, що "найнебезпечнішим у світі режимів не можна дозволити мати у своїх арсеналах найнебезпечніша у світі зброю".

Сирійська опозиція раніше поширила відео, на якому зображені численні тіла загиблих, у тому числі і дітей - на яких не видно слідів фізичного насильства. Ці та інші відео - і фотоматеріали, за твердженням опозиції, свідчать, що проти мирного населення були застосовані бойові отруйні речовини - можливо, нервово-паралітичний газ.

Режим Башара Асада стверджує, що не застосовував ІВ проти інсургенцій. Сирійське державне інформагентство SANA повідомило, що кілька військовослужбовців загинули в передмісті Дамаска з вини "озброєних терористів, які застосували хімічну зброю". !zn

Читайте також:

Іран попередив США про неприпустимість перетину "червоної межі" щодо Сирії

Захід все менше вірить у непричетність Асада до химатаке, Британія і США вивчають всі варіанти

ВМФ США розширить присутність у Середземному морі через Сирії

Генсек ЛАД вважає події в Сирії новою версією "холодної війни" між Росією і США