UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль пообіцяв не дозволити Ірану розвинути військові ядерні можливості

За словами Нетаньяху, після укладення цього договору світ став небезпечнішим. Ізраїльський прем'єр додав, що Тель-Авів залишає за собою право на самооборону і в жодному разі не дасть Тегерану проводити ядерні дослідження для військових цілей.

Ізраїль "не дозволить Ірану розвинути військові ядерні можливості". З такою заявою виступив сьогодні прем'єр-міністр єврейської держави Біньямін Нетаньяху на щотижневому засіданні уряду країни.

"Ізраїль має право захищати себе перед обличчям будь-якої загрози, - підкреслив глава кабміну. - Як прем'єр-міністр хочу чітко донести свою позицію: Ізраїль не дозволить Ірану розвинути військові ядерні можливості".

В Женеві Іран і "шістка" (п'ять членів Ради Безпеки ООН і Німеччина) дійшли згоди і затвердили План дій, спрямований на зняття напруженості навколо ядерної програми Тегерана. Узгоджений сторонами документ розрахований на 6 місяців, націлений на вироблення комплексного розв'язання ядерної проблеми і передбачає скорочення іранської ядерної програми в обмін на значне полегшення режиму санкцій.

"Досягнута в Женеві угода є не історичною угодою, а історичною помилкою", - заявив Нетаньяху. "Вона (угода) перетворює світ у куди більш небезпечне місце, так як найнебезпечніший режим у світі робить суттєві кроки в бік отримання найбільш небезпечної зброї", - додав глава уряду. Так Нетаньяху відповів на коментарі президента США Барака Обами, який назвав досягнення угоди в Женеві "новим кроком на шляху до більш безпечного світу".

"Прийняття цієї угоди і її положеннь загрожують цілому ряду держав, одним з яких є Ізраїль", - продовжив Нетаньяху. "Вперше світові держави погодилися на збагачення урану Іраном, ігноруючи прийняту ними ж резолюцію Ради Безпеки ООН, - сказав глава уряду. "Режим санкцій, встановлення якого зайняло довгі роки, був найкращим шансом для досягнення мирного вирішення (іранської ядерної проблеми), - продовжив Нетаньяху. - Тепер санкції знімаються в обмін на косметичні поступки, дію яких Іран може відмінити за лічені тижні", - продовжив Нетаньяху.

"Ізраїль не приймає умови угоди, оскільки метою Ірану є знищення Ізраїлю", - додав Нетаньяху. !zn

Читайте також:

"Шістка" визнала право Ірану на збагачення урану

Ізраїль запропонував вирішити ядерне питання Ірану за прикладом Сирії

Конгресмени США вирішили утриматися від нових санкцій проти Ірану

Іран уклав угоду про співпрацю з МАГАТЕ