UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль планує побудувати 300 будинків на окупованих територіях Західного берега річки Йордан

Держдепартамент США вже висловив "глибоку стурбованість" з приводу наміру Ізраїлю.

Ізраїль має намір побудувати 300 будинків на окупованих територіях Західного берега річки Йордан, оголосивши це кроком у відповідь на рішення суду щодо знесення двох будинків в цьому анклаві.

Верховний суд Ізраїлю ухвалив, що вищевказані два будинки були побудовані незаконно на території, що належить палестинцям, повідомляє Reuters.

До даної реакції на рішення Верховного суду Ізраїлю закликали ультра-націоналісти в правлячій коаліції ізраїльського прем'єра Біньяміна Нетаньяху, перс-служба якого вже оголосила про "негайне будівництві 300 одиниць житла".

Ізраїль окупував території Західного берега річки Йордан в результаті "Шестиденної війни" 1967 року. Більшість країн світу розглядають дані дії Ізраїлю як незаконні.

Держдепартамент США вже висловив "глибоку стурбованість" з приводу наміру Ізраїлю побудувати нові будинки на окупованих територіях.

"Розширення поселення загрожує відносинам двох держав і ставить під сумнів прихильність Ізраїлю врегулювання конфлікту шляхом ведення переговорів", - йдеться в повідомленні Держдепу.

В кінці травня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що він готовий до створення держави Палестина і закликав палестинську сторону до відновлення переговорів. Він також зазначив, що для цього необхідні прямі переговори.

В кінці червня ООН звинуватила Ізраїль і Палестину в військових злочинах. Сили оборони Ізраїлю можуть бути винними у військових злочинах - це невиборчі нападу на житлові будинки в Газі, а також на медичні об'єкти та інфраструктуру, йдеться у звіті (присвяченому операції "Незламна Скеля" влітку 2014 року). Палестинські збройні групи випустили 4881 ракет і 1753 мінометів у бік Ізраїлю, убивши шість цивільних осіб і поранивши 1600 осіб, в тому числі 270 дітей.

Мирний договір, що знаменує закінчення Ізраїльсько-палестинського конфлікту, приніс би більше $ 120 млрд ізраїльській економіці протягом наступного десятиліття. Палестинська економіка отримала $ 50 млрд протягом 10 років, якщо б співіснування двох держав було би погоджено.