UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль анонсував будівництво тисячі будинків на Західному березі річки Йордан

Міністр будівництва Ізраїлю Урі Аріель затвердив плани зведення 1,2 тисячі "одиниць житла в єврейських поселеннях за три дні до чергового раунду мирних переговорів з палестинцями, повідомили місцеві ЗМІ.

Ізраїль побудує близько 1200 нових будинків для єврейських поселенців на Західному березі річки Йордан. Про це повідомляє The Jerusalem Post з посиланням на заяву ізраїльського міністра будівництва Урі Аріеля.

За словами Аріеля, в тому числі 793 нових будівлі будуть побудовані в східній частині Єрусалиму: 400 - в районі Гіло, 210 - у Хар-Хома і 183 - у Пісгат Зєєв. Крім того, 117 нових будинків повинні з'явитися в поселенні Аріель, 149 - в поселенні Ефрат, 92 - в поселенні Маалех Адумім і 36 в поселенні Бейт Ілліт.

Аріель запевнив, що оголошення про будівництво нових будинків за "зеленою лінією" не є компенсацією за звільнення 26 полонених палестинців, яке також призначено на 11 серпня. За словами міністра, Ізраїль у даному випадку діє, виходячи з економічних міркувань і інтересів своїх громадян. При цьому, як зазначає The Jerusalem Post, обидві дії ізраїльської влади очевидно безпосередньо прив'язані до переговорів з палестинською стороною, які почалися 29 липня у Вашингтоні.

У свою чергу представники Палестинської автономії, як повідомляє Agence France-Presse, розкритикували це рішення ізраїльської влади, назвавши "несерйозними" їх попередні заяви щодо прагнення до миру. Один з палестинських парламентарів Мохаммед Штайех (Mohammed Shtayeh) закликав американську сторону, як організатора переговорів, втрутитися в ситуацію.

На початку серпня 2013 року більшість ізраїльтян заявила про небажання повертатися в межі 1967 року, позначені "зеленою лінією". Понад 56 відсотків учасників референдуму відкинули таку можливість, навіть якщо до Ізраїлю відійдуть основні блоки єврейських поселень на Західному березі і Східному Єрусалимі.

Спроби будівництва єврейських поселень на Західному березі - на території, яку палестинці, а також ООН вважають окупованою Ізраїлем, неодноразово викликали критику з боку міжнародного співтовариства, зокрема, США. У 2010 році ізраїльська сторона вже анонсувала будівництво 1300 будівель за "зеленою лінією", у тому числі понад 900 в східному Єрусалимі. Тоді американська сторона змогла відкласти будівництво, пообіцявши Ізраїлю в обмін на тимчасовий мораторій безкоштовно надати Ізраїлю 20 винищувачів Lockheed Martin F-35 Lightning II. !zn

Читайте також:

Обама запевнив Аббаса в підтримці незалежності Палестини

Ехуд Барак порівняв кризу на Близькому Сході з крахом Османської імперії

Палестина отримала в ООН статус держави-спостерігача

Ізраїль не виключив, що йому доведеться почати діяти проти Ірану раніше США