UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїльські військові здійснили спробу ліквідувати ватажка Хезболли: що відомо

Достовірних даних щодо того, чи загинув Насралла, немає.

Ізраїль у п’ятницю завдав масованого авіаудару по штаб-квартирі бойовиків у Бейруті, ціллю якого був лідер Хезболли Хасан Насралла. Про це повідомляють ізраїльські ЗМІ із посиланням на речника ЦАХАЛ Даніеля Хагарі.

Наразі невідомо, чи було вбито або поранено Насраллу, чи він взагалі перебував у будівлі, в яку влучили.

Джерела саудівського телеканала Al Hadath та іранського агентства Tasnim стверджують, що Насралла живий і перебуває в безпечному місці. 

Якщо вбивство ватажка Хезболли підтвердиться, сьогоднішній удар стане одним із найбільш  значних ударів Ізраїлю проти Хезболли за останні десятиліття.

Насралла очолює підтримуване Іраном бойове угруповання з 1992 року після того, як Ізраїль убив їх попереднього лідера.

Читайте також: Ізраїль продовжить розгляд мирних пропозицій щодо Лівану — Нетаньягу

Разом із тим, цей напад різко загострив конфлікт у Лівані та ставить під сумнів здатність адміністрації Байдена досягти угоди про припинення вогню, щоб запобігти повномасштабній війні.

Удар стався в той момент, коли представники США закликають Ізраїль і Хезболлу погодитися на паузу в боях. Ескалація бойових дій між Ізраїлем і Хезболлою в останні дні призвела до загибелі майже 700 людей і змусила 90 тисяч осіб залишити свої домівки в Лівані.

Кілька разів за останні місяці Ізраїль і "Хезболла" наближалися до порога, за яким маячила регіональна війна, але не переступали його. Загалом ніхто не був у ній зацікавлений.

То чому ж правила гри змінилися і протиборчі сторони наблизилися до повноцінного зіткнення? Або ж знову Тель-Авів обмежиться дистанційним завданням максимальної шкоди бойовому потенціалу "Хезболли", а примара великої регіональної війни не матеріалізується?

Про це в статті "Чи досягнуть мети "Стріли півночі" Ізраїлю"  розмірковує В'ячеслав Ліхачов.