UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль звинувачує Іран в «екологічному тероризмі» після розливу нафти

Під загрозою опинилися морська фауна.

У середу Ізраїль звинуватив Іран в «екологічному тероризмі» після руйнівного розливу нафти у його узбережжя Середземного моря, який, за його словами, був здійснений судном під лівійським прапором, яке вирушило з Ірану.

Шторми в минулому місяці вимили тонни липкої смоли на берег уздовж всього середземноморського узбережжя Ізраїлю, забруднивши 160 кілометрів (96 миль) пляжу від кордону з сектором Газа до Лівану.

«Відповідальність за це несе піратський корабель під лівійським прапором, який вийшов з Ірану», - заявила в Twitter міністр охорони навколишнього середовища Ізраїлю Гіла Гамліель, передає AFP.

«Іран здійснює тероризм, завдаючи шкоди навколишньому середовищу», - сказала вона, назвавши розлив «не тільки екологічним злочином, а й екологічним тероризмом».

Ізраїль оголосив розлив нафти в минулому місяці однією з найстрашніших екологічних катастроф в новітній історії.

Волонтери об'єдналися з владою, щоб очистити пляжі, а офіційні особи міністерства охорони навколишнього середовища почали розслідування джерела розливу.

Робочі, в тому числі солдати, наймані у армії, намагаються зачерпнути уламки смоли, перш ніж потепління змусить липке масло розчинитися в піску. Ліван багатий морським життям і є домом для ряду видів, в тому числі риб, морських черепах, восьминогів і молюсків і морських птахів. Цей район також є стежкою для мігруючих риб, таких як сардини.

Муїн Хамзі, глава Національної ради з наукових досліджень Лівану, минулого тижня сказав, що побоюється, що нафтове забруднення може тривати змивом на ліванські берега протягом трьох місяців.