UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль зазнав обстрілу з сектора Гази та завдав ударів у відповідь

Міжнародне співтовариство висловило занепокоєння загостренням у регіоні і закликало до зниження напруженості.

Ізраїль зазнав обстрілу з сектора Гази в ніч на 23 лютого. За даними Армії оборони Ізраїлю було випущено шість ракет, 5 з них були перехоплені системою протиповітряної оборони, ще одна впала на нежитловій території. Відомостей про жертви та руйнування не надходило.

Ізраїльська армія у відповідь завдала ударів по цілях у секторі Гази через кілька годин. Ескалація сталася на наступний день після рейду ізраїльської армії на Західному березі річки Йордан, в результаті якого загинуло 11 людей, повідомляє The Guardian.

Вчора, 22 лютого, вранці ізраїльські військові розпочали рейд на місто Наблус на Західному березі річки Йордан, метою якого було затримання представників радикальних палестинських угруповань. Палестинські офіційні особи заявили, що щонайменше 103 людини були поранені, багато з них отримали вогнепальні поранення.

Цей рейд став одним з найбільших за останній рік. Міжнародне співтовариство висловило глибоке занепокоєння загостренням у регіоні, а також закликало до зниження напруженості. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підкреслив, що застосування сили має бути пропорційним і вказав на необхідність дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

Речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон визнає занепокоєння Ізраїлю з приводу безпеки, але глибоко стурбований великою кількістю поранених і загибеллю цивільних осіб.

Ескалація сталася в критичний момент у відносинах між Ізраїлем і палестинцями, коли в новому ізраїльському уряді пообіцяли жорстку лінію, в той же час наполягаючи на розширенні поселень на Західному березі річки Йордан.

Читайте також: Зброя для України: Нетаньяху піднімає ставки у грі з Байденом та Путіним

Раніше повідомлялося, що прем'єр Ізраїлю легалізував дев'ять поселень на Західному березі Йордану через нещодавні терористичні атаки в Єрусалимі. Рішення Біньяміна Нетаньяху спричинило хвилю нерозуміння в Європі. Євросоюз закликав уряд країни зупинити будівництво поселень і терміново скасувати це рішення.