UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль завдав удару по Газі: щонайменше 90 палестинців загинули

Нетаньяху заявив, що його армія знешкоджувала ватажка ХАМАС.

Щонайменше 90 палестинців були вбиті під час ізраїльського удару по табору переміщених осіб на півдні Гази, пише CNN.

За даними Ізраїлю, удар був спрямований  на військового командира ХАМАС, який був імовірним організатором атак 7 жовтня.

На кадрах з Аль-Мавасі, який був визначений безпечною зоною для палестинців, які тікають від бойових дій, видно тіла на вулиці та зруйновані намети. 

«Я не можу описати вам масштаби трагедії», — сказав CNN один із мешканців.

Мішенню Ізраїлю був Мохаммед Дейф – лідер бригад Кассам, військового крила ХАМАС разом із головою бригади Хан Юніс Рафе Саламою, повідомив ізраїльський представник служби безпеки.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху на прес-конференції в Тель-Авіві в суботу заявив, що він не впевнений, чи були вбиті Дейф і його заступник, але сказав, що дав своє благословення керівнику Шин Бет – агентства безпеки Ізраїлю – на проведення операції, попередньо отримавши запевнення, що в цьому районі немає заручників.

Міністерство охорони здоров’я Гази повідомило про щонайменше 90 убитих і 300 поранених. Половина загиблих і десятки поранених становлять жінки та діти. 

ХАМАС спростував заяви Ізраїлю, назвавши вбивства «жахливою різаниною».

«Заяви окупантів про напади на лідерів є неправдивими, і це не перший випадок, коли окупанти стверджують, що нападають на палестинських лідерів, лише для того, щоб їх брехня була викрита пізніше», — йдеться в заяві.

Під час авіаудару було використано щонайменше один боєприпас американського виробництва. У відео, опублікованому в соціальних мережах, CNN виявив хвостове оперення боєприпасу Joint Direct Attack Munition (JDAM).

Тревор Болл, колишній технік зі знешкодження вибухових боєприпасів армії США, підтвердив для CNN ідентифікацію хвоста JDAM на місці події.

Читайте також: Тіла людей залишаються під завалами у Газі — Reuters

На своїй прес-конференції в суботу Нетаньяху наполягав, що не відійде ані на міліметр від рамок, викладених Байденом. Він стверджував, що ХАМАС вимагав 29 змін до пропозиції, але він відмовився внести навіть одну. 

«Я не додаю умови і не видаляю умови», — сказав він.

ХАМАС поки публічно не прокоментував заяви Нетаньяху.

10 липня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант повідомив, що ЦАХАЛ знищив або поранив 60% бійців терористичного угруповання ХАМАС.