UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль завдав авіаудару по сирійському порту Латакія, що спровокувало пожежу

Повідомляється, що друга атака на вантажний вузол цього місяця призвела до «значних матеріальних збитків».

Ізраїль завдав авіаудару по сирійському порту Латакія, що спричинило пожежу, повідомляє theguardian з посиланням на сирійське державне інформаційне агентство SANA.

З початку громадянської війни в Сирії в 2011 році Ізраїль регулярно наносив авіаудари по своєму сусіду, переважно сирійським урядовим військам, а також союзним силам, підтримуваним Іраном, і бойовикам «Хезболли».

Але це лише вдруге, коли він потрапляє до порту Латакії, у самому серці алавітської громади, що належить до меншості президента Башара аль-Асада.

Джерело SANA повідомило, що Ізраїль здійснив атаку з кількома ракетами з боку Середземного моря. Удар був націлений на контейнерний майданчик у порту Латакії. У контейнерах перевозили "моторне масло та запчастини для автомобілів та інших транспортних засобів". Зазначається, що удар завдав "значних матеріальних збитків".

Британський військовий моніторинг Сирійської обсерваторії з прав людини (SOHR) заявив, що вантаж був "зброєю та боєприпасами", що вибухнули під час "потужних вибухів, що відчувалися в місті Латакія та його передмістях". Зазначається, що незрозумілою була зброя з Ірану чи іншого постачальника.

Губернатор Латакії Ісмаїл Хілал сказав, що опівдні пожежники взяли вогонь під контроль.

Відповідаючи на запитання про удар, представник ізраїльської армії сказав, що ми не коментуємо повідомлення в іноземних ЗМІ.

За даними SOHR, цього року Ізраїль обстріляв Сирію майже в 30 разів, вбивши 130 людей, у тому числі п'ять цивільних та 125 бойовиків. У самій смертоносній операції з початку ударів Ізраїль у січні цього року вбив 57 урядових військових і бойовиків на сході Сирії.

Ізраїльські військові відстоювали удари як необхідний захід, щоб завадити Ірану, який був ключовим прихильником сирійського уряду у конфлікті. Він фінансує, озброює та управляє рядом сирійських та іноземних угруповань, які воюють разом із регулярними збройними силами, головним з яких є ліванська "Хезболла". Глава військової розвідки Ізраїлю генерал-майор Аарон Халіва звинуватив Іран у "просуванні підривної діяльності та терору" на Близькому Сході.

Читайте також: Ізраїль завдав авіаудари по сирійському порту Латакія – RFI

У листопаді Ізраїль кількома ракетами завдав удару по передмісті Дамаска.

За інформацією джерела, удару було завдано з району окупованих Ізраїлем Голанських висот.