UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль заявив про готовність евакуювати немовлят з найбільшої лікарні Гази

За попередніми даними, через тяжку гуманітарну ситуацію в секторі, двоє дітей померли в інкубаторі.

Збройні сили Ізраїлю заявили, що готові евакуювати немовлят із найбільшої лікарні Гази в неділю, де, за даними офіційних представників Палестини, загинули двоє новонароджених, а десятки інших опинилися під загрозою через те, що внаслідок інтенсивних боїв у цьому районі закінчилося пальне, пише Reuters.

Офіційні представники Палестини заявили в п'ятницю, що 11 078 жителів Гази були вбиті в результаті повітряних і артилерійських ударів з 7 жовтня, і близько 40% з них діти.

Ашраф Аль-Кідра, який представляє міністерство охорони здоров'я в підконтрольної ХАМАС Гази, заявив, що лікарня міста призупинила роботу після того, як закінчилося пальне. За його словами, в результаті двоє немовлят померли в інкубаторі. За його словами, всього в медзакладі знаходиться 45 немовлят.

У суботу, 11 листопада, головний військовий речник Ізраїлю контр-адмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські військові допоможуть евакуювати немовлят із лікарні на прохання персоналу Аль-Шифа.

Мухаммад Абу Салмія, директор лікарні, сказав телеканалу Al Jazeera, що захист пацієнтів є пріоритетом.

«Ми зв’язалися з Червоним Хрестом і повідомили їм, що у нас закінчилася вода, кисень, пальне та все інше», — сказав Абу Салмія.

«Недоношені діти, пацієнти реанімації і навіть поранені не могли вижити без електрики... Якщо окупаційні війська хочуть евакуювати поранених у будь-яке місце світу, яке безпечніше, ніж сектор Газа, ми не проти цього», - додав він.

Ізраїль заявив, що лікарі, пацієнти та тисячі евакуйованих, які знайшли притулок у лікарнях на півночі Гази, повинні залишити країну, щоб він міг боротися з озброєними бойовиками ХАМАС, які, за його словами, розмістили командні центри під собою та навколо них.

ХАМАС  у свою чергу заперечує використання лікарень для розміщення власних підрозділів.

Читайте також: Ізраїль проти повернення палестинської адміністрації у Газу після війни - Нетаньягу

Зазначимо, що у зв’язку з погіршенням гуманітарної ситуації прикордонна служба Гази повідомила, що контрольно-пропускний пункт Рафах до Єгипту знову відкриється в неділю для іноземців після закриття в п’ятницю.

Напередодні Ізраїль повідомив, що захопив ключові пости ісламістського угрупування ХАМАС у місті Газа, знищивши близько 150 бойовиків. Бої тривають поблизу однієї з лікарень, де в результаті зіткнень є загиблі цивільні.

Президент Палестини Махмуд Аббас заявив, що покладає на Ізраїль повну відповідальність за події в Газі, яка зазнала тижневих бомбардувань.