UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль вперше продав за кордон протиракетну систему оборони «Праща Давида»

Це один із найпередовіших зразків протиповітряного озброєння, яке здатне перехоплювати цілі на відстані до 300 кілометрів.

Ізраїль вперше підписав угоду про продаж за кордон системи протиракетної оборони «Праща Давида» (David's Sling). Сума контракту, який ізраїльська влада підписала з Фінляндією, склала 317 мільйонів євро. Система включає в себе перехоплювачі, пускові установки та радари для виявлення балістичних і крилатих ракет, літаків, а також дронів.

Про угоду повідомили в Міністерстві оборони Ізраїлю. Для продажу Фінляндії необхідний був дозвіл від уряду Сполучених Штатів, який надали у серпні, тому що «Праща Давида» розроблювалася спільно Ізраїлем і США.

Читайте також: Ізраїль проти повернення палестинської адміністрації у Газу після війни - Нетаньягу

Як пише The Times of Israel, «Праща Давида» вироблена компанією Rafael Advanced Defence Systems і здатна перехоплювати ракети на відстані 40-300 кілометрів. Система також відома як «Чарівна паличка», діє в Ізраїлі з 2017 року та становить середній рівень ізраїльської багаторівневої протиракетної оборони, яка включає «Залізний купол» малої дальності та найвищий рівень «Стріла 2» і «Стріла».

У Міноборони Фінляндії заявили, що нова війна в Секторі Гази не вплине на угоду про постачання ізраїльської ПРО, пише «Радіо Свобода». За словами представника відомства Франса Пелтонена, реальні поставки «Пращі Давида» відбудуться наприкінці 2020-х років.

Читайте також: Фінляндія заборонила росіянам в'їжджати до країни навіть велосипедами

Нагадаємо, Фінляндія оголосила про намір придбати новітню систему ПРО відразу після того, як у квітні офіційно стала 31 членом НАТО.