UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль випробовує підтримку США свою наземною операцією в Лівані — The Hill

Вплив США в регіоні дедалі більше зменшується.

Бейрут, Ліван

Бейрут, Ліван

Ізраїльська операція в Лівані викриває провал зусиль США щодо деескалації конфлікту на Близькому Сході, підвищує ймовірність повномасштабної війни проти "Хезболли" і випробовує на міцність підтримку президентом Байденом військових кампаній Ізраїля.

Протягом майже річного конфлікту на Близькому Сході Ізраїль все частіше стає причиною стресу для адміністрації Байдена, оскільки Байден безрезультатно намагався змусити прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу погодитися на угоду про припинення вогню і звільнення заручників у Газі, зазначають репортери газети The Hill.

Читайте також: Ізраїль ударив ще й по Сирії. У Дамаску є загиблі, зокрема телеведуча – CNN

Поширення конфлікту на Ліван означає непокору з боку Нетаньягу і ризикує розпалити інтенсивний регіональний конфлікт, що було наочно продемонстровано 1 жовтня, коли Іран випустив близько 180 балістичних ракет по Ізраїлю.

Майкл Маковський, президент і головний виконавчий директор Єврейського інституту національної безпеки Америки, сказав, що Нетаньягу цілеспрямовано "кидає виклик Байдену". Він також додав, що уряд Нетаньягу вважає, що США були неправі протягом усього конфлікту, в тому числі, коли адміністрація Байдена закликала ізраїльські війська не входити в місто Рафах на півдні Гази навесні, тому що в той час там знаходився мільйон палестинців.

Читайте також: Ізраїль повинен "суттєво відповісти" на ракетну атаку Ірану — Болтон

Шон Макфейт, професор Сиракузького університету, попередив, що США будуть "втягнуті" в подальше погіршення ситуації в Лівані, що в кінцевому підсумку завдасть шкоди американському авторитету на Близькому Сході й за його межами.

Нагадаємо, що вторгнення Ізраїлю в Ліван є спробою очистити південний Ліван від бойовиків і позицій "Хезболли", щоб відновити спокій на півночі Ізраїлю та дозволити жителям повернутися до своїх домівок. Ізраїльські солдати, ймовірно, залишать Ліван після завершення операції.