UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль відточує плани нападу на Іран після замаху на Нетаньяху – ЗМІ

Армія Ізраїлю посилила удари по бойовиках "Хезболли".

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив у неділю, що армія посилює удари по бойовиках «Хезболли» на півдні Лівану, недалеко від кордону з Ізраїлем.

«Ми не лише перемагаємо ворога, а й знищуємо його у всіх селах уздовж кордону, у місцях, які «Хезболла» планувала використовувати як стартові майданчики для атак на Ізраїль», — сказав Галлант військам під час візиту на кордон, додавши, що ізраїльська військова присутність у цьому районі «пригнічувала терористів».

Ізраїль вже три тижні обговорює наступний напад на Іран, після того, як безпілотник «Хезболли» обійшов систему ППО Ізраїлю і вибухнув поряд із приватним будинком прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху.

Читайте також: Ізраїльська розвідка планує напасти на Іран – витік секретних документів

«Немає сумнівів, що тут було перетнуто ще одну червону лінію», — заявив міністр закордонних справ Ісраель Кац ізраїльському каналу Channel 14 у суботу ввечері. «Ми повинні покласти край здатності Ірану становити загрозу».

Недільне планування атаки Нетаньяху на Іран, спочатку з близькими радниками, а потім з його кабінетом безпеки, відбулося наприкінці чергового дня інтенсивної військової активності як у Лівані, так і в секторі Газа. "Хезболла" направила десятки снарядів на північ Ізраїлю, повідомляє Bloomberg.

У Лівані ізраїльські військові заявили, що завдали удару по командному центру розвідувального штабу Хезболли та підпільної збройової майстерні в Бейруті.

На півночі Гази органи охорони здоров'я заявили, що ізраїльський удар уночі по місту Бейт-Лахія вбив десятки людей. Ізраїльські військові заперечують кількість жертв, але кажуть, що переслідують бойовиків ХАМАС, які відновились у цьому районі. Понад 42 000 палестинців було вбито у річній війні, що почалася, коли бойовики ХАМАС увірвалися до південного Ізраїлю, вбивши 1200 і викравши 250 людей.

Близько 100 заручників залишаються в Газі, можливо, половина з них живі, та Ізраїль пропонує винагороду мешканцям Гази за допомогу у їхньому поверненні.

Вбивство Ізраїлем Сінвара, лідера ХАМАС, багатьма розглядалося як потенційний поворотний момент, коли боротьба може поступитися місцем переговорам та дипломатії. Але з того часу мало що змінилося, і бойові дії з Хезболлою та ХАМАС посилилися. США та інші країни вважають обидві організації терористичними.