UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль вдарив по об’єкту, де Іран проводив ядерні випробування – AP

Чи було на базі якесь обладнання, на разі не відомо.  

Ізраїль своїм ударом по Ірану міг пошкодити об’єкти на секретній військовій базі на південний схід від Тегерана, які раніше пов’язували з колишньою програмою ядерної зброї. Також пошкоджень могла зазнати інша іранська база, пов’язана з програмою балістичних ракет, пише  агентство Associated Press, спираючись на супутникові знімки.

Так, пошкоджень зазнала іранська військова база Парчін, де, як підозрює Міжнародне агентство з атомної енергії, Іран раніше проводив випробування потужних вибухових речовин, які могли бути базою для створення ядерної зброї. Іран довго наполягав на тому, що його ядерна програма є мирною, хоча МАГАТЕ, західні спецслужби та інші заявляли, що Тегеран мав активну програму озброєння до 2003 року.

Також пошкодження зафіксували на сусідній військовій базі Ходжир, під якою, на думку аналітиків, існує підземна система тунелів і місця виробництва ракет.

Видання зазначає, що масові пошкодження можна побачити на зображеннях Planet Labs з Парчіна, приблизно за 40 кілометрів на південний схід від центру Тегерана поблизу дамби Мамалу. Там одна споруда була повністю зруйнована, а інші виглядали пошкодженими під час нападу. При цьому не відомо, яке обладнання могло бути всередині будівлі «Талеган 2, яка постраждала від удару.

Читайте також: Відповідь Ірану на нічні атаки Ізраїлю: коли її чекати

Збройні сили Ірану не визнали збитків ні в Ходжирі, ні в Парчіні в результаті атаки Ізраїлю вранці в суботу, хоча заявили, що під час нападу загинуло четверо іранських солдатів, які працювали в системах ППО країни.

На разі залишається незрозумілим і те, скільки об’єктів стали цілями ізраїльської атаки. Іранські офіційні особи заявили, що постраждали провінції Ілам, Хузестан і Тегеран.

У заяві, опублікованій відразу після атаки в суботу, ізраїльські військові заявили, що ціллю удару  були «ракетні заводи, які використовувалися для виробництва ракет, які Іран випустив по державі Ізраїль протягом останнього року». Згодом у неділю прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що удари Ізраїлю завдали «серйозної шкоди» Ірану і що обстріл «досяг усіх своїх цілей».