UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль та ХАМАС повинні погодити спірні питання для припинення вогню — Блінкен

Одним з таких питань є присутність ізраїльських військ у Філадельфійському коридорі.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Ізраїль та палестинське угруповання ХАМАС повинні сказати "так" щодо питань, які заважають погодити припинення вогню у Секторі Гази. За його словами, в угоді між сторонами також є деякі прогалини щодо обміну ізраїльськими заручниками та палестинськими полоненими, повідомляє Reuters.

"Виходячи з того, що я бачив, 90% погоджено, але є кілька критичних питань, які залишаються", — заявив Блінкен.

Читайте також: США заплатили високу ціну за відносини з Ізраїлем протягом багатьох років — The Hill

Одним з таких критичних питань є Філадельфійський коридор на кордоні анклаву з Єгиптом. Єврейська держава хоче залишити там свої війська. За словами держсекретаря США, Вашингтон передасть свої думки щодо припинення вогню Ізраїлю, а Катар та Єгипет — ХАМАСу. Він висловив сподівання, що разом вони зможуть вирішити спірні питання.

Раніше Reuters повідомляли, що США можуть представити новий план припинення вогню у Секторі Гази вже до кінця цього тижня. За словами співрозмовника агентства, усі сторони відчувають "терміновість". 

Нагадаємо, між Ізраїлем та ХАМАС проходили перемовини у Катарі. Проте палестинське угруповання відкинуло умови плану припинення вогню, який представили посередники.