UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль та ХАМАС не домовилися про припинення вогню

Ескалація конфлікту триває з 7 жовтня минулого року.

Переговори щодо припинення вогню в Секторі Гази, які відбулися у неділю в єгипетському Каїрі, завершилися без конкретних домовленостей. Жодна зі сторін – ані ХАМАС, ані Ізраїль – не погодилися на запропоновані посередниками компроміси.

Про це пише Reuters із посиланням на два єгипетські джерела у силових структурах. Це ставить під сумнів перспективи успіху останніх зусиль, підтримуваних Сполученими Штатами, спрямованих на припинення 10-місячної війни.

Читайте також: Авіакомпанії призупиняють польоти до Тель-Авіва та Бейрута на тлі відновлення ударів Ізраїлю та «Хезболли»

Високопоставлений американський чиновник назвав переговори «конструктивними», зазначивши, що всі сторони висловили готовність досягти «остаточної та здійсненної угоди». За його словами, процес продовжать протягом найближчих днів у рамках робочих груп, які залишаться в Каїрі для вирішення низки питань та уточнення деталей.

Незважаючи на місяці переговорів, сторони досі не досягли угоди щодо припинення військової кампанії Ізраїлю в Газі чи звільнення заручників, захоплених ХАМАСом під час нападу на Ізраїль 7 жовтня, що й призвело до ескалації конфлікту.

Посередники запропонували кілька альтернатив щодо присутності ізраїльських військ у Філадельфійському коридорі та коридорі Нецарім, що проходить через центр Сектора Гази, але жодна з них не була прийнята сторонами. Також була низка протиріч щодо звільнення палестинських заручників із ізраїльських тюрем.

Читайте також: Зрив угоди про припинення вогню в Газі може спровокувати Іран на атаку проти Ізраїля — The Hill

Окрім того, Іран пообіцяв сувору відповідь на вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії, яке сталося під час його візиту до Тегерана наприкінці минулого місяця і в якому він звинуватив Ізраїль. Але невдовзі речник КВІР зазначив, що відповідь Ірану може зайняти багато часу. Це свідчить про те, що Іран не поспішатиме з очікуваною відплатою, яка викликала побоювання щодо регіональної війни на Близькому Сході.