UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль розпочне наземну операцію в Лівані найближчим часом – NBCNews

Операція буде нетривалою.

Наземна операція Ізраїлю в Лівані є неминуючою. Вторгнення у південний Ліван може початися вже сьогодні. Про це повідомляє NBCNews із посиланням на джерела в адміністрації Байдена та джерело, знайоме із плануванням.

Ліванські ЗМІ повідомляють про сильний артилерійський обстріл Ізраїлю в бік прикордонного села Ваззані, неподалік від Гаджара. Повідомляється, що ліванська армія відступає з кількох позицій на південному кордоні з Ізраїлем.

Про початок вторгнення повідомляють також ізраїльські воєнкори.

Намір Ізраїлю полягає в тому, щоб відштовхнути сили Хезболли далі від ізраїльського кордону та знищити їхню інфраструктуру, зокрема запаси та зброю. Як повідомляють джерела, наступ буде обмеженим за тривалістю та масштабом. Розпочнеться він, можливо, вже сьогодні ввечері та триватиме дні, а не тижні, і охопить обмежену частину території.

За даними американського посадовця, Ізраїль уже розпочав розвідувальні операції, зокрема невеликі наземні місії силами спеціального призначення. Вони також розгорнули бойових саперів та інші війська для таких завдань, як прорив. ЦАХАЛ наразі має близько п’яти передових бригад, але очікується, що не всі вони перетнуть кордон.

«Вони повідомили нам, що проводять нині обмежені операції, націлені на інфраструктуру «Хезболли» поблизу кордону», — сказав представник департаменту Метью Міллер.

Ізраїль планував більш масштабне вторгнення, але після того, як офіційні особи США під час тривалих розмов у вихідні закликали їх переглянути плани, ізраїльтяни вирішили скоротити масштаби, заявили адміністрація та офіційні особи США.

Водночас, адміністрація Байдена досі  стурбована тим, що операція може розширитися, сказав представник адміністрації, додавши, що президент Джо Байден продовжує наполягати на припиненні вогню.

Раніше міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант натякнув, що ЦАХАЛ планує розпочати наземне вторгнення до Лівану. У "Хезболлі" кажуть, що готові протистояти ізраїльській операції.