UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль посилить протиповітряну оборону після ракетної атаки Ірану — The Times

Ізраїль також покладатиметься на допомогу США в разі ще однієї ракетної атаки Ірану.

Коли ввечері 1 жовтня після останнього іранського ракетного обстрілу Ізраїль оголосив громадянам про повну безпеку, здавалося, що він залишився неушкодженим завдяки можливостям своєї протиповітряної оборони. Але хоч як би вражаючим не було те, що більшість з понад 180 балістичних ракет були перехоплені, Ізраїль не зміг зупинити щонайменше дві ракети, які завдали удару по авіабазі Неватім на півдні Ізраїлю, де дислокується ізраїльський флот винищувачів F-35, зазначає The Times.

Тому, як вважають в газеті, перш ніж вдаватися до відплати Ірану, Ізраїль, можливо, спочатку захоче модернізувати свою протиповітряну оборону.

Західний чиновник заявив, що країна розгортає більше систем протиповітряної оборони середньої й великої дальності, які мають радіус дії майже 2 000 км. Найдалекобійніша система, яку має Ізраїль, Arrow 3 (екзоатмосферна гіперзвукова протибалістична ракета), була вперше використана в жовтні минулого року для перехоплення ракети, випущеної хуситами в Ємені.

Читайте також: Ізраїль не зможе самостійно знищити ядерні об'єкти Ірану — FT

"Хоча Ізраїль має набагато кращі технологічні й розвідувальні можливості, без сумніву [прогалини в протиповітряній обороні] є важливим фактором на додаток до інших аспектів, пов'язаних з готовністю іранців, які оцінюють майбутню атаку як дуже ймовірну", — сказав Майкл Мільштейн, колишній офіцер ізраїльської військової розвідки.

Читайте також: Ізраїль принизив "Хезболлу" та Іран — The Telegraph

Раніше кореспонденти газети The Wall Street Journal зазначили, що відповідь Ізраїлю Ірану не буде такою стриманою як раніше. Але Ізраїль, швидше за все, уникатиме ударів по цілях, які можуть спровокувати повномасштабну війну з Іраном, вважає Норман Рул, який з 2008 по 2017 рік обіймав посаду керівника американської розвідки по Ірану.