UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вбивством Ганії Ізраїль доводить, що може дати відсіч ворогам — The Telegraph

Західним лідерам не подобається тактика Ізраїля, але втрати Ірану — це вигода для Заходу.

Немає сенсу знищувати ХАМАС в Газі, якщо набагато краще озброєна і навчена армія "Хезболли" продовжує діяти з південного Лівану. Ця війна почалася не лише через безпрецедентну жорстокість нападів ХАМАСу, але й через те, що Ізраїль не зміг захистити себе. 

Тому Ізраїль повинен підтвердити свою здатність до стримування, яку він, як вважалося, мав. Це життєво важливо для ізраїльської громадськості й для стабільності всього регіону. Останні тижні стали хорошим початком, зазначає газета The Telegraph.

В середині липня ізраїльтяни завдали удару по Газі, в результаті якого, як вони тепер підтвердили, було знищено військового керівника ХАМАСу Мохаммеда Дейфа — людину номер два серед терористів. А на вихідних маріонеткова армія Ірану на півдні Лівану — "Хезболла" — випустила ракету по дитячому майданчику на півночі Ізраїля, в результаті чого загинуло 12 дітей, які грали у футбол. Реакція Ізраїля не забарилася.

Читайте також: Зростання напруженості на Близькому Сході призвело до збільшення ціни на нафту

Ізраїль завдав точного авіаудару по столиці Лівану Бейруту. Внаслідок удару було вбито Фуада Шукра, одного з найвищих командирів "Хезболли". А всього через 10 годин у Тегерані стався вибух, який забрав життя політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії.

Тепер з'ясувалося, що його вбивство не було результатом цілеспрямованого авіаудару, а сталося внаслідок вибуху бомби, закладеної кілька місяців тому у квартирі в іранському урядовому комплексі, в якій перебував Ганія. Ізраїль не взяв на себе відповідальність за удар по Тегерану. Але цей удар символізує відновлення потенціалу стримування Ізраїля.

"Кожна з проблем, які сьогодні спіткали Ізраїль, походить з Ірану. Саме іранський революційний уряд визначив своїм пріоритетом знищення Ізраїля", — йдеться в газеті.

Читайте також: Іран оголосив про "спеціальні операції" за вбивство ватажка ХАМАС

Раніше ми повідомляли, що у США вважають, що Ірану та його союзникам для підготовки до відплати за вбивство Ганії потрібні всього лише кілька днів. Щоправда, цього разу атака може бути масштабнішою. Крім того, до відплати за смерть Ганії може приєднатися ліванська "Хезболла".

Газета The Hill повідомила якою буде відповідь Ірану на вбивство Ісмаїла Ганії. Іран навряд чи відповість прямим або серйозним військовим ударом. Історично Іран віддає перевагу непрямій тактиці, беручи участь у таємній проксі-війні, а не у відкритій конфронтації.