UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль переживає політичну кризу — The Economist 

Беньямін Нетаньяху зіштовхнувся з серйозним політичним викликом.

Дев'ять місяців тому прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що після виборів, які протягом року проводилися тричі, де праві та ліві політичні сили набирали однакову кількість голосів, він розділить владу з опонентом Бенні Ганцем. Кожен із кандидатів повинен був отримати керівну роль на період 18 місяців. Нетаньяху обіцяв покинути посаду після встановленого терміну, однак багато ізраїльтян не вірили йому. Тим часом урядова коаліція в Ізраїлі не змогла досягти згоди щодо держбюджету на 2021 рік, що автоматично призвело до розпуску парламенту. Тепер стає очевидним те, що Нетаньяху не збирався передавати владу, пише журнал The Economist.

Опівночі 22 грудня, не спромігшись прийняти бюджет, Кнессет (парламент Ізраїлю) був автоматично розпущений, що спровокувало нові вибори 23 березня. Це будуть четверті вибори в Ізраїлі за два роки. Тепер Нетаньяху більше не пов'язаний домовленістю з Ганцем.

Нетаньяху наказав міністру фінансів, члену його правої політичної партії "Лікуд", не поспішати готувати бюджет. Це був політичний крок - спроба продемонструвати крах уряду, коли вибори були б найбільш сприятливими саме для Нетаньяху. Але деяким депутатам набридло таке маневрування. Троє колег Ганца з його центристської партії "Синьо-білі" та один член партії "Лікуд" проголосували проти законопроекту, який би продовжив термін виконання бюджету, «потопивши» його прийняття.

Це зіграло не на користь Нетаньяху. І він, і Ганц закликали своїх політичних союзників проголосувати за продовження терміну. Коливання прем'єр-міністра багато в чому пов'язане з політиком Гедеоном Сааром, який звільнився з Кнесету і покинув «Лікуд» на початку цього місяця (раніше він кидав виклик Нетаньяху). Саар створив партію "Нова надія", яка, як очікується, буде приймати інших перебіжчиків "Лікуд".

Опитування свідчать про те, що "Нова надія" має більшу підтримку, ніж партія Нетаньяху. І це не єдині проблеми, з якими зіштовхнувся прем'єр-міністр. Дві інші партії, очолювані колишніми союзниками Нетаньяху - Нафталі Беннеттом і Авігдором Ліберманом (обидва колишні міністри оборони), також чекають на політичний успіх. Разом вони можуть залучити достатньо націоналістів та релігійних виборців, базу Нетаньяху, таким чином відібравши у нього значну частину підтримки. Ізраїльські центристські та ліві партії, ймовірно, приєднались би до коаліції на чолі з Сааром, якби це означало «кінець ери Нетаньяху».

Центристські та ліві партії Ізраїлю загалом не мають великої підтримки ізольовано. Ізраїльська лейбористська партія, ймовірно, зможе отримати лише кілька місць у парламенті. Тим часом Ганц у значній мірі дискредитував себе, приєднавшись до Нетаньяху в уряді, перед цим пообіцявши виборцям, що цього не зробить. Екс-генерал заявив, що цей крок необхідний для того, щоб країна могла боротися з COVID-19. Але більшість виборців вважають, що Ганца перехитрив прем'єр-міністр Нетаньяху, який тримався при владі довше, ніж будь-який попередній ізраїльський лідер.

Нетаньяху сподівається нарешті отримати більшість, яка зможе гарантувати йому імунітет від судового переслідування за численними звинуваченнями у шахрайстві та хабарництві. На даний момент це здається малоймовірним. Популярність прем'єр-міністра стрімко впала через невдачі уряду з пандемією COVID-19. Але все повільно змінюється.

Нетаньяху оприлюднив свої телефонні дзвінки з виробниками вакцин, закликаючи їх почати доставку вакцини до Ізраїлю. 19 грудня він став першим ізраїльтянином, який зробив щеплення від коронавірусу - звичайно, в прямому ефірі. Він сподівається, що вакцинація також допоможе йому отримати прихильність виборців та зберегти владу на фоні політичної кризи в країні, резюмує видання.