UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арабські країни намагаються дистанціюватися від будь-якої участі в протистоянні між Іраном та Ізраїлем — WP

Ізраїль зіштовхується з певними викликами в підготовці до можливої атаки з боку Ірану.

У той час як Ізраїль готується до нападу з боку Ірану — заправляє винищувачі, розміщує батареї ППО і координує з Вашингтоном розміщення американських військових об'єктів — зростає занепокоєння щодо арабської коаліції на чолі з США, яка допомогла зірвати останній іранський напад в ніч на 13 квітня. Йорданія, Саудівська Аравія та Об'єднані Арабські Емірати допомогли Ізраїлю перехопити 99% з понад 300 безпілотників і ракет, запущених з Ірану.

Зараз Ізраїль є більш регіонально ізольованим, що, на думку військових аналітиків, може зробити країну більш вразливою до можливого нападу Ірану. Існують також побоювання, що навіть за американської підтримки ізраїльські системи протиповітряної оборони не зможуть повністю протистояти масованій, скоординованій атаці, зазначає Шира Рубін, міжнародний репортер газети The Washington Post.

Навіть у квітні арабські країни применшували свою роль у запобіганні іранському нападу, побоюючись відплати з боку Тегерана і не бажали виглядати такими, що підтримують Ізраїль через людські жертви війни в Газі. Зараз ці побоювання ще більш виражені, і арабські держави намагаються публічно дистанціюватися від будь-якої участі в наступному раунді насильства.

Читайте також: Путін може зробити ще одну стратегічну помилку, підтримавши Іран у війні з Ізраїлем — The Telegraph

Йорданія та Саудівська Аравія заявили, що не бажають перетворення свого повітряного простору на зону бойових дій. Єгипет також повідомив, що не буде брати участь у військовій операції зі збивання іранських ракет чи безпілотників.

Офіційні особи вважають, що цього разу атака Ірану може бути більш раптовою, масштабнішою і тривалішою — можливо, триватиме кілька днів замість кількох годин. Це також може бути скоординований штурм з кількох напрямків за участю іранських маріонеток в Іраку, Ємені, Сирії та Лівані.

Згідно з оцінками Ізраїля, "Хезболла" почне атаку, потенційно обстрілюючи Тель-Авів і використовуючи керовані ракети, вважає Йоель Гузанський, колишній чиновник Ради національної безпеки Ізраїля, який зараз є старшим науковим співробітником Інституту досліджень національної безпеки в Тель-Авіві.

Читайте також: Обрання Ях'ї Сінвара лідером ХАМАС робить припинення вогню в Газі менш ймовірним — The Economist

Він додав, що найгіршим сценарієм буде багатофронтова атака з боку інших іранських маріонеток, спрямована на те, щоб "кинути виклик обмеженим можливостям ізраїльських систем, які можуть бути перевантажені".

Раніше Politico повідомило, що США очікують "певної реакції" Ірану на вбивство лідера палестинського ісламістського угрупування ХАМАС Ісмаїла Ганії, але Тегеран, ймовірно, змінив свою позицію, і Штати не очікують нападу на Ізраїль в найближчому майбутньому.

Крім того, газета The Wall Street Journal зазначала, що система ППО Ізраїля "Залізний купол" може не витримати нової атаки Ірану. До того ж слабким місцем ізраїльської протиповітряної оборони є безпілотники.