UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль має обрати або звільнення заручників з полону ХАМАС, або ризик ескалації конфлікту — міністр оборони країни

Погляди прем'єр-міністра Ізраїля та міністра оборони щодо угоди про припинення вогню з ХАМАС відрізняються.

Міністр оборони Йоав Галант попередив, що Ізраїль опинився на "стратегічному перехресті", де він повинен зробити вибір між ризиком ширшої ескалації й угодою про звільнення заручників з ХАМАСом. Посередники вже кілька місяців намагаються укласти угоду про звільнення близько 100 заручників, яких досі утримує ХАМАС, і покласти край бойовим діям у Газі шляхом припинення вогню, але переговори залишаються в глухому куті, оскільки Ізраїль і ХАМАС не можуть дійти згоди щодо ключових деталей.

Виступаючи на брифінгу з журналістами, Галант сказав, що досягнення угоди є "стратегічною можливістю, яка дає нам високі шанси змінити ситуацію з безпекою на всіх фронтах", і попередив, що регіональна ескалація конфлікту зіграє на руку лідеру ХАМАСу Ях'ї Сінвару, пише Financial Times.

Читайте також: Ізраїль та ХАМАС повинні погодити спірні питання для припинення вогню — Блінкен

"Ізраїль повинен досягти угоди, яка забезпечить паузу на шість тижнів і поверне заручників. Ми залишаємо за собою право діяти та досягати наших цілей, включаючи знищення ХАМАСу", — заявив Галант, закликавши міжнародне співтовариство чинити тиск на ХАМАС, щоб змусити його погодитися на угоду.

Позиція Галанта щодо угоди призвела до неодноразових конфліктів з прем'єр-міністром Ізраїля Біньяміном Нетаньягу, який на прес-конференції минулого тижня наполягав на тому, що Ізраїль збереже довгострокову військову присутність на кордоні Гази з Єгиптом, попри попередження посередників і його власної служби безпеки про те, що це може зірвати угоду про звільнення заручників.

Читайте також: США працюють над новим планом угоди між Ізраїлем та ХАМАС — Reuters

Однак Галант заявив, що військовий тиск Ізраїля на ХАМАС створив "необхідні умови" для укладення угоди, і що після 11 місяців війни "ХАМАС як військове формування більше не існує".

Нагадаємо, що Нетаньягу перебуває під величезним тиском у своїй країні, щоб домогтися угоди, коли десятки тисяч протестувальників вийшли на демонстрації після вбивства ХАМАСом шести заручників у Газі. Ізраїльського прем'єр-міністра також звинувачують у тому, що він продовжує війну заради політичного виживання.