UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таліби вперше обстріляли літак, який евакуйовував громадян: під вогонь потрапив італійський борт

Ніхто з пасажирів не постраждав. 

Літак С130J італійських ВПС потрапив під обстріл в аеропорті Кабула, коли евакуйовував з Афганістану 98 громадян. Про це повідомляє агентство AGI.

Коли по літаку відкрили вогонь, його двигуни працювали на максимальній потужності й він якраз відірвався від злітно-посадкової смуги. З допомогою маневрів пілоту вдалося ухилитися він обстрілів, після чого він продовжив рухатися на авіабазу Аль-Салем в Кувейті.

Ніхто з пасажирів, серед яких окрім афганців були ще й італійські журналісти, не постраждав. 

Передбачається, що по літаку стріляли з великокаліберного кулемета на найближчій до аеропорту височині. Це перша відома атака на літак з початку евакуації з Афганістану.

Читайте також: На борту літака ВПС США народилася дівчинка під час евакуації з Афганістану. Її назвали на честь позивного цього літака

15 серпня таліби увійшли до Кабула, і президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну. Перед цим протягом менш ніж двох тижнів «Талібан» узяв під контроль більшу частину провінцій Афганістану. 

Центром опору талібам знову стала провінція Панджшер на півночі країни. Керівництво взяли на себе віце-президент Афганістану Амрулла Салех і син легендарного командира моджахедів Ахмад Масуд.

Детальніше про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні - в статті Миколи Замікули «Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?», а також у матеріалі Олексія Їжака «Трагедія Афганістану: «Талібан» прийшов» для читачів ZN.UA.