UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італійська більшість скасувала голосування щодо постачання Україні зброї

Всередині коаліції ставлення до війни в Україні неоднозначне.

Правлячі праві партії Італії відкликали поправку, яка дозволяла уряду продовжувати надавати Україні зброю упродовж 2023 року. Про це пише Reuters із посиланням на джерело в італійському парламенті.

Перед цим опозиція закликала прийняти окремий указ з цього питання.

Після вторгнення Росії в Україну адміністрація колишнього прем’єр-міністра Маріо Драгі запровадила заходи, які дозволяли надавати зброю Києву без отримання дозволу від кожної з партій у парламенті.

Термін дії цієї угоди закінчується наприкінці року, і коаліція, яка підтримує прем’єр-міністра Джорджію Мелоні, намагалася продовжити її до 31 грудня 2023 року, внісши зміни до урядового указу, який зараз проходить через парламент.

Однак головна опозиційна група — лівоцентристська Демократична партія — заявила, що даний указ не стосується конкретно України і звинуватила уряд у порушенні регламенту.

У відповідь міністр у справах парламентських зв’язків Лука Кіріані заявив, що уряд розгляне можливість продовжити дію цього рішення за допомогою окремого указу, забезпечивши при цьому його швидке схвалення.

Підтримка України була спірною темою в правлячій коаліції, до якої входять партії «Брати Італії» Мелоні, «Ліга» Маттео Сальвіні та «Форца Італія» Сільвіо Берлусконі.

Читайте також: Експрем'єр Берлусконі заявив, що вони з Путіним обмінялись «милими листами» та алкоголем

Мелоні є рішучою прихильницею Києва, тоді як її союзники Сальвіні та Берлусконі не настільки категоричні, з огляду на їх  історичні зв’язки з Росією та президентом Владіміром Путіним.

«Варто підтримати Україну, оскільки переговори можуть відбутись лише на основі балансу сил на полі бою», — сказала Мелоні у вівторок в інтерв’ю щоденній газеті Corriere della Sera.

Раніше цього місяця офіційний представник правлячої коаліції повідомив Reuters, що Італія готує шостий пакет озброєнь для України, включаючи системи протиповітряної оборони, про які просив Київ.

В інтерв’ю минулого тижня міністр оборони Гвідо Крозетто пообіцяв продовжувати постачати зброю у строки та способи, узгоджені з союзниками по НАТО та урядом у Києві.

Демократична Партія також підтримує Україну, тоді як інші ліві опозиційні сили хочуть, щоб уряд змістив фокус з надання зброї на активізацію дипломатичних переговорів між Україною та агресором.