UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італія запускає вакцинацію для всіх від 12 років

Експерти просять бути обережними

Сьогодні Італія запустила вакцинацію для всіх старше 12 років після того, як минулого тижня Європейське агентство з лікарських засобів схвалило щеплення Pfizer/BioNTech для дітей у віці від 12 до 15 років. Про це повідомляє The Guardian.

«Це прекрасний день», - сказав мер Неаполя Луїджі де Магістріс, заявивши, що це «відмінний сигнал як для стримування пандемії, так і для якнайшвидшого відновлення всіх форм... діяльності».

Після повільного старту через організаційних проблем і відсутності поставок програма вакцинації Італії прискорилася. За даними міністерства охорони здоров'я, було введено більше 35 мільйонів доз, при цьому 12,4 мільйона чоловік - майже 23% населення - в даний час повністю вакциновані.

Вітаючи розширення програми вакцинації, міністр охорони здоров'я Роберт Сперанца сказав: «Ми все ще можемо прискорити нашу кампанію, щоб пережити цей важкий сезон».

Однак експерти в області охорони здоров'я попередили, що імунізація дітей проти COVID-19 повинна розглядатися тільки в особливих обставинах через те, що це може викликати важливі практичні та етичні проблеми.

«Діти в деякій мірі передають COVID-19, хоча самі вони рідко серйозно страждають від цього захворювання. Якщо ви запропонуєте їм вакцини, ви піддасте їх ризику можливих побічних ефектів - тому їм дійсно повинна бути якась значна відчутна користь, а не тільки непрямий захист дорослих від COVID-19», - сказав професор Адам Фінн з Брістольського університету.

Читайте також: Сільвіо Берлусконі, якого звинувачують у хабарництві, серйозно захворів

Нагадаємо, що уряд Італії прийняв рішення про перенесення початку комендантської години з 22-х до 23-х годин і пом'якшення інших обмежень в регіонах з низьким рівнем інфікування коронавірусів.