UA / RU
Підтримати ZN.ua

ISW про сварку Прігожина та Гіркіна: у РФ націоналістичні групи борються за вплив

Експерти припускають, що конфлікт може бути вигідним Володимиру Путіну.

Конфлікт, що стався між російським націоналістом Ігорєм Гіркіним і засновником приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" Євгєнієм Прігожиним, ймовірно, оголює нову сферу конкуренції між російськими націоналістичними групами за політичний вплив у РФ. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 26 січня.

Експерти пишуть, що сторони обмінювалися взаємними звинуваченнями. Гіркін звинуватив групу "Вагнера" в тому, що, незважаючи на війну в Україні, велика кількість сил ЧВК досі залишається в Африці. Він також розкритикував інтерв'ю неназваного командира "Вагнера", в якому той заявив, що Гіркіна "вигнали з Донбасу у 2014 році". Гіркін назвав це інтерв'ю спробою його анонімно дискредитувати.

Прігожин, у свою чергу, саркастично запропонував Гіркіну приєднатися до одного із штурмових загонів "Вагнера" в окупованій Луганській області. Останній заявив, що розгляне це запрошення, якщо його буде зроблено особисто, а не в публічному полі.

Читайте також: За два місяці цвинтар вагнерівців у РФ розрісся в кілька разів — The New York Times

В ISW припускають, що конфлікт Прігожина та Гіркіна може бути вигідним президенту РФ Владіміру Путіну, оскільки Пригожин займає дуже чільне місце у російському інформаційному просторі під час війни в Україні. З іншого боку, вважають експерти, Прігожин міг намагатися навмисне підірвати позиції Гіркіна, щоб отримати вплив у націоналістичному просторі та "уникнути долі Гіркіна".

Раніше Інститут вивчення війни писав про те, що стрімке зростання впливу Прігожина може бути небезпечним для Путіна.