UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанська студентка розробила психотерапевтичний набір для людей, які пережили сексуальне насильство в дитинстві

На даний момент набір складається з 21 модуля.

© Dezeen
© linkedin/Ariadna Sala
© behance/Ariadna Sala Nadal
© behance/Ariadna Sala Nadal
© behance/Ariadna Sala Nadal
© behance/Ariadna Sala Nadal
© behance/Ariadna Sala Nadal
© behance/Ariadna Sala Nadal
© behance/Ariadna Sala Nadal
© behance/Ariadna Sala Nadal

Іспанська дизайнерка Аріадна Сала Надаль, студентка школи дизайну та інженерії Елісави в Барселоні, розробила серію інструментів для психічного здоров'я, щоб допомогти людям, які пережили сексуальне насильство в дитинстві. Про це повідомляє Dezeen.

Набір під назвою Balisa складається з 21 модуля унікального кольору, ваги і текстури. Кожен з модулів являє собою окрему емоцію або етап в процесі зцілення Пережившого - людини, яка в дитинстві постраждала від сексуального насильства. Balisa розроблений у співпраці з психологами, що спеціалізуються на цій темі та їх пацієнтами.

Надаль створила ранній прототип проекту під час карантину, використовуючи тільки пластилін та лак для нігтів.

«Під час терапії Переживший буде пов'язувати емоцію, над якою працює, наприклад, як почуття власної гідності, з модулем, який, на їхню думку, найкраще відображає це почуття», - повідомляє дизайнер, - «Це полегшує розуміння абстрактних концепцій і покращує спілкування між пацієнтом і психологом, оскільки вони можуть бачити фізичне уявлення того, про що йде мова».

Хоча в даний час вироби існують тільки у вигляді прототипів, які зробили з глини або надрукували на 3D-принтері, остаточні версії будуть включати широку палітру матеріалів від смоли до алюмінію, акрилу і ацетату, щоб створити різну вагу, температуру для кожного. Таким чином, елементи призначені для задіяння декількох органів почуттів, від погляду до дотику і балансу, в надії створити більш глибокий зв'язок між модулем і привласнюваною йому емоцією.

Окремі частини набору також можуть бути зібрані разом в своєрідний тотем, який пацієнт може розмістити як декоративний, так і символічний об'єкт в своєму будинку.

Dezeen

Надаль сподівається, що це послужить підказкою для роздумів і самоаналізу, одночасно будучи візуальним нагадуванням про те, як далеко зайшов пацієнт на своєму шляху.

«Процес зцілення, який відбувається, коли переживші стикаються з травмою, викликаною сексуальним насильством, є довгим і важким. Саме з цієї причини Balisa використовується як на сеансах з психологом, так і коли пацієнт повертається додому. Це дозволяє йому відчувати себе в безпеці як з професіоналом, так і розвиваючись автономно», - стверджує Надаль.

Оскільки робота з психологічною травмою процес довгий і трудомісткий, набір Balisa призначений для необмеженого дослідження, коли пацієнти можуть додавати або прибирати різні частини свого тотему з плином часу.

Дизайнер планує почати повноцінне виробництво інструментів Balisa в наступному році.

Читайте також: Якщо тебе б’ють — не мовчи

Раніше стало відомо, що директор інтернату на Одещині - Віктор Проценко підозрюється в розбещенні і насильстві над дітьми. Чоловік запрошував дівчаток до свого кабінету "подивитися мультики" і задовольняв свої сексуальні потреби.

Перед Новим роком Проценка заарештували на 55 днів, з правом внесення застави в розмірі 168 тис. гривень.