UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанія видасть США підозрюваного хакера з Росії - Reuters

Лєвашов просив іспаньский суд не робити цього, тому що він нібито працював на партію Путіна.

Вищий суд Іспанії вирішив задовольнити запит США на екстрадицію громадянина Росії Петра Лєвашова, якого звинувачують у низці кіберзлочинів в Америці. Зокрема, його звинувачують в управлінні мережею заражених комп'ютерів, які використовували кіберзлочинці.

Про це повідомляє Reuters, додаючи, що 36-річного російського хакера арештували у Барселоні в квітні, коли він приїхав на відпочинок.

Американські прокурори звинувачують його в контролі над Kelihos botnet - мережею з понад 100 тисяч заражених пристроїв, які використовувалися кіберзлочинцями для розповсюдження вірусів, прогам-вимагачів викупу, розсилки шкідливих програм через електронну пошту тощо. У США Лєвашову загрожує 52 роки у в'язниці. Сам він заперечує звинувачення, висунуті проти нього.

Іспанський суд дав росіянину три дні на оскарження рішення про екстрадицію. Лєвашов заявив суду в Мадриді, що він працював на партію Володимира Путіна "Единая Россия" впродовж 10 років. За словами росіянина, обвинувачення проти нього в США нібито політично мотивовані.

"Якщо мене передадуть США, я помпру впродовж року. Вони хочуть отримати інформацію військового характеру і про партію "Единая Россия". Мене будуть катувати, а впродовж року мене вб'ють або я сам вб'ю себе", - сказав суду Лєвашов.

Адвокати росіянина також говорили суду про нібито політичний мотив американського запиту. Мовляв, це пов'язано з тим, що Лєвашов міг бути одним з програмістів, які влаштували "хакерські атаки під час виборів у США". Іспанський суд відкинув всі ці заяви захисту через відсутність будь-яких доказів.

Раніше голова МЗС Латвії застерігав, що Захід досі не приборкав хакерські атаки і дезінформацію Росії. Едгарс Рінкевічс закликав Конгрес США довести до кінця розслідування російського втручання в американські вибори у 2016 році. Адже для американських союзників "важливо зрозуміти сам механізм, як можна провести кібератаки і потім використати їх як інформаційну зброю, щоб вплинути на думку людей".