UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанія готується передати Україні ЗРК Aspide: що це за зброя

До нового пакету також увійдуть бронетранспортери М113.

Іспанія готує до відправки новий пакет військової допомоги Україні, який включатиме бронетранспортери M113 та батарею зенітних ракетних комплексів Aspide. У новий пакет допомоги також увійдуть боєприпаси та військова форма, пише іспанська газета El Pais.

Aspide - італійське сімейство керованих ракет середньої дальності для ураження повітряних цілей. До нього входять зенітні керовані ракети та ракети класу повітря-повітря.

Пускові установки Skyguard-Aspide розташовані на причіпному буксированому шасі.

Такий зенітно-ракетний комплекс можна використовувати з зенітною установкою Ерлікон калібру 35 мм, а також іншими зенітними системами, щоб ефективно працювати з повітряними цілями, що знаходяться на малій висоті.

Аspide призначені для захисту стратегічних об'єктів: аеродромів, морських портів і промислових підприємств.

Читайте також: Пентагон придбає у Raytheon ракетні комплекси NASAMS для України на $182 млн

Ще один пакет Іспанія відправила Україні у День Незалежності, 24 серпня. Він включав бронеавтомобілі та артилерійські снаряди.  Крім зброї, у вересні Іспанія планує відправити Україні 30 тисяч одиниць зимової військової форми, 15,6 тисяч курток, 15 тисяч костюмів та інший одяг.

Посол України в Іспанії Сергій Погорельцев, проте, зазначив, що Україна найбільше зацікавлена у постачаннях 155-мм гаубиць та 122-мм мінометів.